Roberto Saviano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roberto Saviano

Roberto Saviano (Napels, 22 september 1979) is een Italiaanse journalist en publicist.

In zijn boek Gomorra combineert hij het journalistieke verslag met literatuur en vertelt hij over de economische heerschappij van de Camorra, de Napolitaanse maffia. Ook zijn essays en artikelen gaan over de Camorra en de georganiseerde misdaad in het algemeen.

Saviano heeft filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Napels Federico II. Hij maakt deel uit van de groep onderzoekers van het Osservatorio sulla Camorra en werkt voor het weekblad l'Espresso. Zijn verhalen en reportages verschenen onder meer in Nuovi Argomenti, Lo Straniero en Nazione Indiana.

In 2006 ontving hij voor zijn boek Gomorra, dat inmiddels in twintig talen is vertaald, de Premio Viareggio, de Premio Giancarlo Siani en de Premio Stephen Dedalus. Het boek werd in korte tijd een hype in Italië. Saviano ontving als gevolg hiervan dreigbrieven en zwijgende telefoontjes en was uiteindelijk gedwongen onder te duiken en het leven van een voortvluchtige te leven.

Bekende schrijvers als Umberto Eco en Massimo Carlotto riepen op tot bescherming van Saviano. De minister van Binnenlandse Zaken, Giuliano Amato, gaf hieraan gehoor, zodat Saviano sinds 2006 permanent door de politie bewaakt wordt.[1]

In 2011 won hij de Olof Palme-prijs.[2]

In juli 2018 werd bekend dat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini aangifte heeft gedaan van smaad en laster en Saviano hiervoor vervolgd zal worden. De auteur uit geregeld via social media zijn ongenoegen over de Italiaanse regering en de politieke partij Lega Nord waarvan Salvini tevens de partijleider is.[3]