Rodolfo Chikilicuatre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rodolfo Chikilicuatre tijdens Eurovisiesongfestival 2008

Rodolfo Chikilicuatre is een Spaans komiek personage gespeeld door David Fernández Ortiz (Barcelona, 24 juni 1970). Het personage werd geïntroduceerd in de laatavondshow Buenafente op de Spaanse TV. Daar zong hij het liedje Baila el Chiki-Chiki. De gastheer van de show, Andreu Buenafente vond het lied zo goed dat hij het instuurde voor de preselectie van het Eurovisiesongfestival 2008. Rodolfo won en vertegenwoordigt zijn land in Belgrado.

Voor het Songfestival 2008 beslist de Spaanse omroep om de selectieprocedure voor het lied democratischer te maken. Er werd een Myspace-pagina aangemaakt waarop iedereen liedjes kon inzenden door middel van een videoclip. De vijf video's met de meeste stemmen bereikten de finale samen met nog vijf liedjes die door een jury aangeduid werden.

Baila el Chiki-chiki werd zwaar gepromoot en won de wedstrijd met een overtuigende meerderheid van 56,28 %.

In Spanje heeft het lied veel discussie opgeworpen, omdat het niet geschikt werd beschouwd om Spanje in het Europvisie Songfestival te vertegenwoordigen. In de aanloop naar het festival werden een aantal wijzigingen in het lied aangebracht, waaronder het verwijderen van directe verwijzingen naar politici en toevoeging van tekst (gedeeltelijk in het Engels) om het lied langer te maken. Op het Eurovisiesongfestival, waarvoor Spanje zich direct plaatste als een van de 'Big Four' landen, haalde het nummer een score van 55 punten met als result een zestiende plaats. Dit is de beste positie voor een Spaans lied in het festival sinds Ramón in 2004, die toen tiende werd.

Externe links[bewerken]