Roeland Gehlen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roeland Gehlen
Roeland Gehlen (1989)
Algemene informatie
Geboren 1968Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats SchinnenBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Roeland Gehlen (Schinnen, 1968) is een Nederlands violist.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Gehelen studeerde aan het Conservatorium Maastricht bij Nilla Pierrou, en daarna bij André Gertler in Brussel en van 1993-95 bij Thomas Brandis aan de Hochschule der Künste in Berlijn.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 won Gehlen de tweede prijs bioj het internationale Szymanowski-concours in Brussel. In 1989 won hij de eerste prijs op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. In 1992 was hij succesvol bij het internationale Lipizzer-vioolconcours in Gorizia (Italië). In 1993 won hij bij het concours van de hogeschool in Berlijn de Ibolyka-Gyarfas-prijs.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1993-97 was bij primarius (eerste violist) van het Dshamilja-strijkkwartet. In die tijd werkte hij met Norbert Brainin van het Amadeus-kwartet en Gerhard Schulz van het Alban Berg-kwartet. Van 1993 tot 96 was hij vaste remplaçant bij de Berliner Philharmoniker. In de jaren 2000-04 was Gehlen eerste concertmeester van de Bochumer Symphoniker en sinds 2004 is hij eerste concertmeester van Het Gelders Orkest. Van 2005 is hij lid van het ensemble Suoni d´Arte.

Gehlen speelde recitals en soleerde bij diverse orkesten in Nederland, Duitsland en daarbuiten, waaronder in Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Polen, naast ook Azië, Amerika en Argentinië. Hij maakte opnamen voor de Bayerischer Rundfunk en de SWR.

Gehlen geeft vanaf 2005 regelmatig les bij de Beierse Orkestacademie.

Instrument[bewerken | brontekst bewerken]

Gehlen speelt op een instrument van Jean-Baptiste Vuillaume.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roeland Gehlen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.