Roman Helinski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roman Helinski
Helinski presenteert Bloemkool uit Tsjernobyl in Utrecht
Helinski presenteert Bloemkool uit Tsjernobyl in Utrecht
Algemene informatie
Geboren 23 april 1983
Geboorteplaats Nuth
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver
Werk
Jaren actief 2014 – heden
Uitgeverij Hollands Diep
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Roman Helinski (Nuth, 23 april 1983) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Helinski debuteerde in de lente van 2014 met de roman Bloemkool uit Tsjernobyl, ondertitel: een vadergeschiedenis. Het boek verscheen bij uitgeverij Prometheus. In 2017 volgde de roman De wafelfabriek, die werd genomineerd voor de Bookspotliteratuurprijs 2018. De roman is in 2018 naar het Tsjechisch vertaald met de titel Továrna na vafle.

Bloemkool uit Tsjernobyl is een deels autobiografisch relaas van een zoon die opkijkt naar zijn kleurrijke vader. Op 11 mei 2014 was Helinski te gast in het VPRO-programma Boeken met Wim Brands. Ze voerden een open gesprek over de invloed van Helinski’s echte vader op de vaderfiguur in de roman.[1]

Eind 2016 maakte Tzum bekend dat Roman Helinski overstapt naar uitgeverij Hollands Diep. Zijn tweede roman, De wafelfabriek, verscheen in september 2017. In de roman wordt het wel en wee gevolgd van een groep fabrieksmedewerkers die aan de hand van hun charismatische collega Arka Narovski tot de ontdekking komen dat hun leven niet de moeite waard is. De roman kreeg vier sterren in het Vlaamse tijdschrift Knack en eveneens in het NRC Handelsblad.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]