Beam (jongerenorganisatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ronduit (jongerenorganisatie))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beam
Doel EO-jongeren
Opgericht 10 oktober 1981
Personen
Voorzitter Maarten Vermeulen
Website

Beam is de jongerenorganisatie van de Evangelische Omroep. De organisatie werd, toen nog onder de naam Ronduit, opgericht tijdens de EO-Jongerendag op 10 oktober 1981 in Utrecht. Onder de paraplu van Ronduit zijn tal van activiteiten georganiseerd, zoals de productie van een groot aantal radio- en televisieprogramma's, een eigen magazine en internetsite, een groot aantal reizen en themaweekenden, een eigen band, verschillende publicaties en meerdere theatervoorstelling. In 2011 kreeg Ronduit een nieuwe naam: Neo. Twee jaar later veranderde die naam alweer in Beam.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste jaren van haar bestaan richtte de Evangelische Omroep zich al op jongeren. Zo organiseerde de omroep sinds 1975 de EO-Jongerendag. In 1980 werd de jongerenbeweging onder de naam Ronduit Club opgericht. Mensen van het eerste uur waren onder anderen Wim Grandia en Jan van den Bosch. Ronduit slaagt er goed in om jongeren aan zich te binden. In 1986 zijn er meer dan 21.000 leden en in 1991 al meer 40.000. Het absolute record wordt behaald in 1997. Ronduit heeft dan 90.080 leden.

In de jaren '00 was er binnen Ronduit veel aandacht voor het gedachtegoed van pastor Joseph Prince uit Singapore. Deze legde in zijn uitingen sterk de nadruk op het onderwerp 'genade'. Dit ging gepaard met het uitdragen van verschillende standpunten die binnen de groot deel van de achterban van de Evangelische Omroep omstreden zijn, zoals dat mensen hun redding niet meer kunnen verliezen wanneer ze eenmaal tot geloof zijn gekomen en dat God christenen ook in materiaal opzicht extra wil zegenen. Deze onderwerpen kregen in de verschillende uitingsvormen van de omroep, zoals het magazine en de weekenden, ook extra aandacht. Met het vertrek van Marcel Gaasenbeek en Constantijn Geluk rond 2007 nam de aandacht voor dit onderwerp ook af.[2]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Beam is in de loop van de jaren de initiatiefnemer geweest achter een groot aantal activiteiten. Hieronder volgt een overzicht:

Conferenties[bewerken | brontekst bewerken]

Ronduit organiseerde tot 2009 verschillende weekendconferenties. Deze conferenties richtte zich op verschillende doelgroepen. In een weekend werden doorgaans meerdere diensten gehouden en was er ruimte voor ontmoeting en gesprek. De EO besloot in 2008 te stoppen met de RonduitWeekend en het RonduitWervelweekend. Zij was daar ooit mee begonnen om "een gat te vullen in dat de kerken aanwezig was". De jongerenorganisatie vond dat er inmiddels zoveel initiatieven waren vanuit kerken, dat de weekenden overbodig werden.[3] Eerder waren de zogeheten 25+conferenties al opgegaan in een aparte organisaties.

EO-Jongerendag[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de paraplu van Beam wordt jaarlijks de EO-Jongerendag georganiseerd. Dit begon in 1975 als een bijbelstudiedag in de Martinihal in Groningen. Op de eerste EO-Jongerendag kwam zo'n tweeduizend man af. Later groeide de dag uit tot het grootste christelijke festijn in Nederland. In 1999 was er een recordaantal van 52.000 bezoekers. Momenteel trekt de EO-Jongerendag gemiddeld 20.000 bezoekers. Vanwege de coronapandemie is de editie van 2020 niet doorgegaan.

Festivals[bewerken | brontekst bewerken]

De jongerenorganisatie was betrokken bij verschillende festivals. Zo was zij de initiatiefnemer achter Winter Wonder Rock, een muziekfestival dat in de jaren rond de eeuwwisseling verschillende malen georganiseerd werd. In de latere periode van het Flevo Festival was Ronduit een van de mede-organisatoren. Later organiseerde Beam enkele malen het Beam Festival.

Magazine[bewerken | brontekst bewerken]

Beam geeft sinds 1984 een eigen magazine uit. Het blad wordt verstuurd aan de leden van Beam. In het begin was de naam van het blad EO-Ronduit-club-magazine. In 1993 veranderde de naam naar Ronduit Magazine. Vanaf 2001 heette het Ronduit Insite en later enkel Insite. De huidige naam is Beam Magazine.

Radio- en tv-programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de vlag van de organisatie werden er in de loop van de jaren een groot aantal tv- en radioprogramma's geproduceerd. Bekende voorbeelden daarvan zijn het praatprogramma Jong en het muziekprogramma Xnoizz. In 2015 startte het jongerenmerk met wekelijkse live-uitzendingen op YouTube onder de naam Beam Redactie TV. In 2017 werd de naam veranderd naar Beam Live. Sinds 2020 zijn er ook live kerkdiensten uitgezonden, op zowel tv als YouTube met de BEAM-worshipband waar meer dan 180.000 kijkers mee zijn bereikt.

Ronduit Praiseband[bewerken | brontekst bewerken]

De Ronduit Praiseband werd in 1989 opgericht. De band bestond in verschillende samenstellingen. De Ronduit Praiseband trad op tijdens de EO-Jongerendag, worshipavonden die Ronduit zelf organiseerde in Nederland en Vlaanderen en verschillende andere evenementen. De EO stopte in 2009 met de band en de worshipavonden om dezelfde redenen waarom zij met de weekenden stopte (zie weekenden). Tijdens EO-Jongerendagen wordt de aanbiddingsmuziek nu verzorgd door de Beam worshipband, welke bestaat uit een samenstelling van diverse aanbiddingsleiders.

Reizen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Ronduit Reizen kwam in 1981 de reisorganisatie Beter-uit Reizen voort. Ronduit Reizen was door de toenmalige staatssecretaris van omroep en cultuur verboden omdat deze activiteit vreemd was aan het publieke bestel. Vervolgens werd de naam veranderd naar Beter-uit Reizen. Zelf organiseerde Beam in de loop van de tijd ook verschillende clubreizen, waaronder naar Israël.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]