Naar inhoud springen

Rossige melkzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Look Sharp! (overleg | bijdragen) op 13 sep 2018 om 14:26. (Wijzigingen door 83.245.249.113 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door MrBlueBot)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Rossige melkzwam
Rossige melkzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:ongeplaatst (incertae sedis)
Orde:Russulales
Familie:Russulaceae (Russulafamilie)
Geslacht:Lactarius (Melkzwam)
Soort
Lactarius rufus
(Scop.) Fr. (1838)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rossige melkzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De rossige melkzwam (Lactarius rufus, synoniem: Agaricus rufus) is een niet eetbare paddenstoel uit de russulafamilie (Russulaceae).

Beschrijving

De paddenstoel heeft een gewelfde roodbruine hoed, die trechtervormig kan worden naarmate ze groter wordt. De soortaanduiding rufus (Latijn voor rossig) refereert aan de kleur van de paddenstoel. De hoed kan een diameter van 10 cm bereiken. De lamellen, die veelal duidelijk zichtbaar zijn door de trechtervorm van de hoed, zijn oranje, geel tot donkerbruin van kleur. De spore-afdruk en het vlees zijn wit.

Voorkomen

De rossige melkzwam is van de late lente tot de late herfst te vinden in gematigde gebieden, zoals Europa en Noord-Amerika, en op arme zandbodems. De paddenstoel wordt voornamelijk aangetroffen in de buurt van naaldbomen, maar ze kan ook voorkomen nabij berken of sparren.

Externe links