Route Mobiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pechvoertuigen van Route Mobiel

Route Mobiel is een Nederlandse pechhulpverleningsdienst. Het werd in 2004 opgericht door Michiel Muller en Marc Schröder. Route Mobiel is later een dochterbedrijf van verzekeraar VIVAT geworden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Route Mobiel biedt sinds 13 september 2004 diensten aan. De introductie van het merk ging gepaard met een reclamecampagne waarin de ANWB werd aangevallen. De ANWB Wegenwacht zou te duur zijn, omdat het een monopolie op pechhulpverlening zou hebben. In werkelijkheid heeft de Wegenwacht al jaren concurrentie, maar waren deze bedrijven nauwelijks actief op de consumentenmarkt. Ook het netwerk van praatpalen zou met de komst van mobiele telefonie onnodige kosten veroorzaken, evenals het maandelijkse magazine van de ANWB.

Vanuit de ANWB volgde na verloop van tijd een harde tegenreactie. De ANWB heeft Route Mobiel bijvoorbeeld voor de rechter gesleept wegens het gebruik van de kleur van de Wegenwacht in de huisstijl van Route Mobiel. Ook benadrukte de ANWB de kwaliteit van haar reparaties langs de weg en schilderde Route Mobiel af als wegsleepservice, door verschillende mediaberichten aan te halen waaruit naar voren kwam dat Route Mobiel dikwijls de auto slechts naar een garage sleepte, om vervolgens alsnog kosten voor de reparatie in de garage in rekening te brengen. Aanvankelijk werden autobezitters van auto's ouder dan 12 jaar uitgesloten. Inmiddels worden auto's geaccepteerd met een leeftijd tussen 12 en 15 jaar. Voor deze auto’s geldt een toeslag. Verder zijn de auto's met grijs kenteken uitgesloten. In 2006 werd Route Mobiel overgenomen door REAAL Verzekeringen.

Bedrijfsvoering[bewerken | brontekst bewerken]

De dienstverlening van Route Mobiel bestaat feitelijk uit verschillende onderdelen. De dienstverlening bij pechgevallen wordt uitgevoerd door SOS International. Samen met Route Mobiel is het netwerk van pechhulpverleners samengesteld. Bij SOS International is een aparte alarmcentrale ingericht voor Route Mobiel. Deze alarmcentrale heeft voldoende specifieke autokennis aan de telefoon, zodat direct kan worden ingeschat welke service en hulpverlening noodzakelijk is, en de pechhulpverlener altijd weet met welk materieel hij moet uitrijden. Hiermee wordt beoogd een zo groot mogelijk deel van gestrande klanten direct weer op weg te helpen. Indien uit de telefonische inventarisatie blijkt dat directe reparatie waarschijnlijk niet mogelijk is, wordt in plaats van en reparatievoertuig een voertuig gestuurd dat het vervoermiddel van de klant mee kan nemen.

De klantenservice en administratie wordt verricht door Route Mobiel en verzekeraar Proteq. Beide organisaties zijn gehuisvest in hetzelfde pand in Alkmaar. Route Mobiel werkt samen met circa 1300 pechhulpverleners die vanuit ongeveer 130 locaties in Nederland op pad gaan. Voor de pechhulpverlening buiten Nederland werken Route Mobiel en SOS International samen met internationale organisaties waarbij het klantcontact steeds via SOS International verloopt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]