Royal Horticultural Society

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De door de RHS georganiseerde Chelsea Flower Show

De Royal Horticultural Society (RHS, 'Koninklijke Tuinbouwmaatschappij') is een organisatie die in 1804 werd opgericht als London Horticultural Society en verkreeg zijn huidige naam na een Royal Charter, toegekend door Prins Albert. Het is een non-profitorganisatie, die is opgericht om tuinieren en tuinbouw in het Verenigd Koninkrijk en Europa te promoten. Dit wordt gedaan met plantenshows en door vele modeltuinen die voor het publiek worden opengesteld.

De RHS heeft vier 'vlaggeschiptuinen' in Engeland: Wisley Garden nabij Wisley in Surrey, Rosemoor in Devon, Hyde Hall in Essex en Harlow Carr in North Yorkshire. De bekendste plantenshow is de jaarlijkse Chelsea Flower Show, maar er worden ook nog twee andere shows georganiseerd: Hampton Court Palace Flower Show en Tatton Park Flower Show in Cheshire.

De RHS organiseert ook de competitie Britain in Bloom. Tevens worden bepaalde personen geëerd met Victoria Medal of Honour, die wordt toegekend aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de tuinbouw.

De RHS beheert ook registratielijsten van hybrides en cultivars van negen verschillende plantengroepen, waaronder Clematis, coniferen, narcissen, Dahlia, Delphinium, Dianthus, lelies, orchideeën en Rhododendron.

De RHS is tevens de conservator van de Lindley Library, een bibliotheek die is gehuisvest in het hoofdkwartier op Vincent Square 80 in Londen en in dependances in de vier tuinen. De bibliotheek is ontstaan na het verkrijgen van de boekencollectie van John Lindley. De RHS is aangesloten bij de European Botanical and Horticultural Libraries Group (EBHL), een organisatie die zich richt op de promotie en facilitatie van samenwerking en communicatie tussen personen die werken in botanische en horticulturele bibliotheken, archieven en gerelateerde instituten in Europa.

De RHS publiceert in samenwerking met uitgeverij Dorling Kindersley boeken over tuinen, tuinieren en planten uit. Deze boeken worden ook in België en Nederland verkocht.

In 2004 bestond de RHS 200 jaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]