Roze zalm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roze zalm
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Mannetje in paaikleed
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Salmoniformes (Zalmen)
Familie:Salmonidae (Zalmen)
Geslacht:Oncorhynchus (Pacifische zalmen)
Soort
Oncorhynchus gorbuscha
(Walbaum, 1792)
Originele combinatie
Salmo gorbuscha Walbaum, 1792
Synoniemen
  • Salmo scouleri Richardson, 1836
  • Oncorhynchus scouleri (Richardson, 1836)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roze zalm op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De roze zalm of bultrugzalm (Oncorhynchus gorbuscha) is een straalvinnige vis uit de familie van echte zalmen (Salmonidae) en behoort derhalve tot de orde van zalmachtigen (Salmoniformes).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De roze zalm is de kleinste van de anadrome Pacifische zalmen. Zij wordt maximaal 76 cm lang en weegt dan tot 6,8 kg. Over het algemeen worden ze niet ouder dan twee jaar en zijn ze 40 tot 50 cm lang en twee tot drie kilo zwaar.

De op zee verblijvende zalm is zilverkleurig met een groenblauwe rug. Als ze de rivier optrekken krijgen de mannetjes een heel kenmerkende hoge bult voor de rugvin. Kenmerkend zijn de grote zwarte vlekken op de rug en op de twee staartlobben. De hoogst geregistreerde leeftijd is drie jaar

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een soort die voorkomt van de Noordelijke IJszee en de Oostelijke Stille Oceaan (Alaska en de Aleoeten) tot voor de Californische kust. In juli 2021 werd voor het eerst in Nederland aan de buitenzijde van de Haringvlietdam de bultrugzalm waargenomen.[1]

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De roze zalm is een anadrome vis die slechts kort op zee verblijft. Ze voeden zich met zandspiering en andere vissen en kreeftachtigen, zoals garnalen. De roze zalm is de kleinste van de naar zee trekkende Pacifische zalmen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

In juli trekken ze de rivieren op. Ze paaien van augustus tot september. Ze leggen ongeveer 1500 eieren in grindkuilen gegraven in snelstromende gedeeltes van de rivier. Na het paaien sterven alle ouderdieren onmiddellijk.

Na vier maanden komen de eieren uit, maar de larven komen pas uit het grind in het voorjaar, waarna ze onmiddellijk massaal naar zee trekken in tegenstelling tot andere salmoniden, die eerst nog een territoriale fase van een jaar in zoet water doorbrengen. Na een verblijf van één tot twee jaar op zee trekken de roze zalmen weer terug om te paaien

Consumptie[bewerken | brontekst bewerken]

Roze zalm wordt meestal ingeblikt verkocht, maar wordt ook vers, gerookt, en bevroren aangeboden. Vooral in Japan is deze vissoort populair.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Bultrugzalm in Nederland waargenomen. Nature today 31 maart 2022