Rubin Carter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rubin Carter in 2011

Rubin "Hurricane" Carter (Clifton (New Jersey), 6 mei 1937 - Toronto, 20 april 2014) was een bokser uit de Verenigde Staten, die tot de besten ter wereld behoorde in het middengewicht. Hij is beter bekend door drie twijfelachtige veroordelingen voor moord en z'n ontsnapping uit de gevangenis.

Hij werd kort na zijn veertiende verjaardag naar een tuchtschool gestuurd vanwege een overval. Na drie jaar ontsnapte hij en ging hij in het leger, maar na twee jaar werd hij gevonden en moest hij zijn tijd verder uitzitten. In het leger begon hij aan zijn bokscarrière.

In 1966 werd hij gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan een drievoudige moord. Hij werd twee keer veroordeeld tot levenslang (de eerste keer door een geheel blanke jury, de tweede jury bestond uit blanken en twee zwarte Amerikanen). Er wordt dan ook veelal aangenomen dat de veroordeling een racistische achtergrond had.

Hij heeft ook een boek geschreven, "The Sixteenth Round". Later zijn zijn advocaten met nieuwe bewijzen naar de federale rechtbank gegaan. In 1985 werd de bokser, bijgenaamd The Hurricane, vrijgesproken. Nadat hij zijn vrijheid had teruggekregen, ging hij zich inzetten voor mensen die onschuldig vastzitten.

Bob Dylan schreef in 1976 het lied Hurricane over Carter. In 1999 kwam een film uit over Carters leven. In The Hurricane vertolkt acteur Denzel Washington de hoofdrol.

Tijdens zijn bokscarrière behaalde Carter 27 overwinningen (negentien knock-outs), verloor hij twaalf keer, en bokste hij één keer onbeslist. In 1993 kreeg hij van de wereldboksbond een erekampioenstitel in het middengewicht.

Externe link[bewerken]