Rubin Carter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rubin Carter
Carter als bokser
Persoonlijke informatie
Volledige naam Rubin Carter
Bijnaam Hurricane
Geboortedatum 6 mei 1937
Geboorteplaats Clifton (New Jersey)
Overlijdensdatum 20 april 2014
Overlijdensplaats Toronto
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Lengte 176 cm
Sportieve informatie
Discipline boksen
Onderde(e)l(en) middengewicht
Belangrijkste prestaties
27 overwinningen (negentien knock-outs)
Portaal  Portaalicoon   Sport

Rubin "Hurricane" Carter (Clifton, New Jersey, 6 mei 1937Toronto, 20 april 2014) was een bokser uit de Verenigde Staten, die tot de besten ter wereld behoorde in het middengewicht. Hij is beter bekend voor twee onterechte veroordelingen voor drievoudige moord en zijn uiteindelijk vrijlating.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Rubin Carter in 2011

Carter werd kort na zijn veertiende verjaardag naar een tuchtschool gestuurd vanwege een overval. Na drie jaar ontsnapte hij en ging hij in het leger, maar na twee jaar werd hij gevonden en moest hij zijn tijd verder uitzitten. In het leger begon hij aan zijn bokscarrière.

In 1966 werd hij gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan een drievoudige moord. Hij werd twee keer veroordeeld tot levenslang (de eerste keer door een geheel blanke jury, de tweede jury bestond uit blanken en twee zwarte Amerikanen). Er wordt dan ook veelal aangenomen dat de veroordeling een racistische achtergrond had.

Later legden zijn advocaten nieuwe bewijsstukken aan de federale rechtbank voor. In 1985 werd de bokser, bijgenaamd The Hurricane, vrijgesproken. Nadat hij zijn vrijheid had teruggekregen, zette hij zich in voor mensen die onschuldig vastzitten.

Tijdens zijn bokscarrière behaalde Carter 27 overwinningen (negentien knock-outs), verloor hij twaalf keer en bokste hij één keer onbeslist. In 1993 kreeg hij van de wereldboksbond een erekampioenstitel in het middengewicht.

Carter schreef ook een boek, The Sixteenth Round (1974).

Carter in de populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bob Dylan schreef in 1975 het lied Hurricane over Carter. In 1999 kwam bovendien een film uit over Carters leven, The Hurricane, waarin acteur Denzel Washington de hoofdrol vertolkte.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rubin Carter van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.