Rurik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rurik
Rurik en zijn broers Truvor en Sineus komen aan in Ladoga (Apollinari Vasnetsov)
Vorst van Novgorod
Periode 862879
Voorganger -
Opvolger Oleg de Wijze

Rurik, Riurik of Hroerekr (Oudnoors: Rørik, cyrillisch: Рюрик; Rjoerik; "beroemde regent") was volgens de overlevering een hoofdman van Varjagen (Zweedse Vikingen). De precieze data van zijn geboorte en overlijden zijn niet bekend, maar de meest genoemde jaartallen zijn 830 en 879. Zijn bestaan wordt door moderne historici betwijfeld, aangezien de verhalen die over hem en zijn broers Sineus en Troevor zijn overgeleverd veel lijken op stichtingsmythes zoals Romulus en Remus.

Overlevering[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet helemaal zeker hoe Rurik aan de macht kwam in Ladoga (huidig Staraja Ladoga), dan wel Veliki Novgorod. De enige informatie over Rurik stamt uit de 12e-eeuwse Nestorkroniek en Novgorodse Eerste Kroniek; geen van beide is een historisch betrouwbare bron. Latere kronieken zijn slechts herwerkingen van deze twee.

In de kronieken staat het verhaal dat verschillende stammen in het zuidelijke kustgebied van de Finse Golf, in het noordwesten van wat nu Rusland heet, de Varjagen hadden verdreven, maar nadien aan onderlinge twisten ten onder dreigden te gaan. Hierop zouden ze Rurik hebben uitgenodigd om orde op zaken te stellen.

In 862 kwam Ladoga (huidig Staraja Ladoga) onder zijn heerschappij. Nabij het latere Novgorod bouwde hij de Rjoerikovo gorodisjtsje (de Holmgard of Rurik's vesting). Daarnaast zou hij geheerst hebben over het gebied tussen de rivieren Neva en Oka. Hij wordt zowel genoemd als grondlegger van wat nu Rusland en Oekraïne is, als ook de stamhouder van het Ruriken-vorstengeslacht dat Rusland tot 1598 bestuurde.

Rurik bleef aan de macht tot zijn overlijden in 879. Zijn opvolgers verplaatsten de hoofdstad naar Kiev en waren zo de stichters van het Kievse Rijk, dat bleef bestaan tot 1240 toen het tijdens de Mongoolse invasie werd verslagen. Van Rurik stamden verschillende vorsten-families af. De laatste der Ruriken die op de Russische troon zat was Vasili IV, die in 1612 overleed.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Er is weinig bekend over zijn afkomst. Volgens de Nestorkroniek behoorde Rurik tot het volk der Roes, een Varangische stam die het gebied Roslagen bewoonde. In de 20e eeuw werd de Kroniek deels bevestigd toen men ontdekte dat Ladoga, dat door Rurik zou zijn gesticht, inderdaad in het midden van de 9e eeuw is ontstaan. Het aardewerk, keukengereedschap en huizen uit de tijd van Rurik vertoonden typisch Scandinavische patronen.

Hoewel er discussie is over de oorsprong van Rurik, zijn er ook historici die beweren dat zijn oorsprong vooral te vinden is in de folklore en dat hij slechts een legendarische figuur is. Het is mogelijk dat Rurik de verpersoonlijking was van de Scandinavische huursoldaten en veroveraars die in de 9e eeuw het huidige Rusland binnentrokken.

De enige Rurik die in West-Europese kronieken wordt beschreven, is de Deense Rorik (Roerik van Dorestad). Al sinds de 19e eeuw probeert men deze Rorik te vereenzelvigen met de Zweedse Viking Rurik uit de Oost-Europese kronieken, hetgeen echter zeer onwaarschijnlijk is.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]