SG Reigersbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scholengemeenschap Reigersbos (SGR), per 01-08-2018 Ir. Lely Lyceum
Algemeen
Locatie Ravenswaaipad 3, Amsterdam
Opgericht 1865 als Eerste HBS
1957 als Ir. Lely Lyceum
1980 SGR
2018 weer als Ir. Lely Lyceum
Denominatie openbaar
Onderwijsniveaus gymnasium,atheneum,havo, vmbo, mavo
Bevoegd gezag Scholengemeenschap Reigersbos
Personen
Leraren 73
Leerlingen 783
Overig
Afkorting SGR
Motto Sterk in toekomst
Website sgreigersbos.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De SG Reigersbos was een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs Amsterdam. In verband met het niet meer aanbieden van vmbo-onderwijs ging de school per 1 augustus 2018 verder onder de naam Ir. Lely Lyceum.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Met de naamswijziging heeft Scholengemeenschap Reigersbos haar oorspronkelijke naam weer terug. De school is namelijk ontstaan uit de Breitner mavo en de in 1865 opgerichte Eerste HBS (na 1957 Ir. Lely Lyceum genoemd) en is meer dan honderd jaar gevestigd geweest aan de Keizersgracht 177 (huidige hoofdkantoor van Amnesty International) in het centrum van Amsterdam en is daarmee een van de oudste scholen in Nederland. In 1980 verhuisde de school naar Amsterdam-Zuidoost en kreeg de naam Scholengemeenschap Reigersbos.

De school was genoemd naar de wijk waarin ze is gevestigd. In 2018 is gekozen voor herinvoering van de naam Ir. Lely Lyceum, naar ingenieur Cornelis Lely.

Afbouw vmbo[bewerken | bron bewerken]

Voor het schooljaar 2018/2019 konden leerlingen met een vmbo-kader advies zich nog aanmelden op SGR. De jaren daarna is dit niet meer mogelijk, de afdeling wordt afgebouwd. Aangemelde leerlingen kunnen hun vmbo-kader opleiding het /Ir. Lely Lyceum afmaken. Op SGR werd alleen het profiel economie en ondernemen aangeboden, dat is een van de redenen geweest om vmbo-kader af te bouwen. Op de andere twee middelbare scholen in Amsterdam-Zuidoost, het Bindelmeer College en de Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer, wordt vmbo-kader leerlingen een breder profiel aangeboden.

Bekende oud-leerlingen[bewerken | bron bewerken]