Stadsmuseum Gent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf STAM)
Ga naar: navigatie, zoeken
Multimediale introductie tot de geschiedenis van de stad Gent

Het Stadsmuseum Gent (STAM) is een museum in de Belgische stad Gent. Het museum brengt de geschiedenis van de stad Gent en opende zijn deuren op 9 oktober 2010. De oorsprong van dit museum gaat wat de collectie betreft terug tot 1833, het jaar waarin het Oudheidkundig Museum van de Bijloke in Gent werd opgericht. In 1928 werd het museum in de Bijlokeabdij ondergebracht. Dat leidde tot de naam Bijlokemuseum.

1rightarrow blue.svg Zie Bijloke en Oudheidkundig Museum (Gent) voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Met de Bijlokecollectie als basis en de Bijlokeabdij en het Bijlokeklooster als gebouwen, bouwt STAM een werking als hedendaags erfgoedforum uit. De Bijlokecollectie werd aangevuld met stukken uit andere collecties. Aansluitend op de historische gebouwen construeerde men een nieuw inkomgebouw, ontworpen door de Gentse stadsarchitect Koen Van Nieuwenhuyse.

Het vaste circuit van het STAM vormt een museale en multimediale introductie op een bezoek aan de stad Gent. Het verleden van de stad wordt in beeld gebracht maar ook heden en de toekomst komen aan bod. De tijdelijke tentoonstellingen van het STAM lichten het fenomeen "stedelijkheid" uit aan de hand van actuele thema's. STAM verwijst de bezoeker door naar de stad zelf en naar het Gentse cultureel erfgoed.

Het Stadsmuseum Gent was de winnaar van de Vlaamse MuseumPrijs 2012.

Blikvangers[bewerken]

Blikvangers van het museum zijn de luchtfoto van Gent, 300 m² groot, waarop de bezoekers kunnen rondlopen en software waarmee Gent in detail en over vier eeuwen heen kan worden bekeken. In de Bijlokeabdij die men bereikt via een glazen passerelle wordt het verhaal van de stad verteld aan de hand van driehonderd voorwerpen. Zichten op Gent is een andere multimediale toepassing: op een scherm toont men een zicht op de stad van het jaar 1534, plattegronden uit 1614 en 1912 en een actuele luchtfoto. Er is eveneens een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Externe links[bewerken]