Stadsmuseum Gent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stadsmuseum Gent, Onthaal

Het Stadsmuseum Gent (STAM) is een museum in de Belgische stad Gent.

Toelichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum dat eind 2010 zijn deuren opende, brengt de geschiedenis van de stad Gent in beeld. De oorsprong van dit museum gaat wat de collectie betreft terug tot 1833, toen een Musée historique belge werd opgericht. In 1928 werd het museum in de voormalige Bijlokeabdij ondergebracht. Dat leidde tot de naam Bijlokemuseum.

Zie Bijloke en Oudheidkundig Museum (Gent) voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Met de Bijlokecollectie als basis en de Bijlokeabdij en het Bijlokeklooster als gebouwen, bouwt STAM een werking als hedendaags erfgoedforum uit. De Bijlokecollectie werd aangevuld met stukken uit andere collecties. Aansluitend op de historische gebouwen construeerde men een nieuw inkomgebouw, ontworpen door de Gentse stadsarchitect Koen Van Nieuwenhuyse.

Het vaste circuit van het STAM vormt een museale en multimediale introductie op een bezoek aan de stad Gent. Het verleden van de stad brengt men in aparte ruimtes via enkele grote thema's chronologisch in beeld. De huidige situatie en de toekomstige ontwikkelingen komen aan bod. Er is ook een evocatie te zien van de zoektocht naar het verdwenen paneel van het Lam Gods.
De tijdelijke tentoonstellingen van het STAM lichten het fenomeen "stedelijkheid" uit aan de hand van actuele thema's. STAM verwijst de bezoeker door naar de stad zelf en naar het Gentse cultureel erfgoed.

In 2020 werd de scenografie van het STAM vernieuwd; er wordt sindsdien een kwart meer objecten gepresenteerd en er wordt meer met multimedia gewerkt [1].

Blikvanger[bewerken | brontekst bewerken]

Multimediale introductie tot de geschiedenis van de stad Gent

De blikvanger van het museum is de luchtfoto van Gent, 300 m² groot, waarop de bezoekers kunnen rondlopen en software waarmee Gent in detail en over vier eeuwen heen kan worden bekeken. In de Bijlokeabdij die men bereikt via een glazen passerelle wordt het verhaal van de stad verteld aan de hand van driehonderd voorwerpen. Zichten op Gent is een andere multimediale toepassing: op een scherm toont men een zicht op de stad van het jaar 1534, plattegronden uit 1614 en 1912 en een actuele luchtfoto.

Men bewaart hier ook het Biese getijdenboek.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het Stadsmuseum Gent was de winnaar van de Vlaamse MuseumPrijs 2012.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie STAM van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.