Sabena Air Terminus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sabena Air Terminus
Sabena Air Terminus
Locatie
Locatie Brussel, Keizerinlaan 13-15; Kardinaal Mercierstraat 33-35-37-39-41; Putterij 20-22-24-26
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 21′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Vertrekhal
Huidig gebruik Kantoorgebouw
Start bouw 1952
Bouw gereed 1954
Verbouwing 1996
Architectuur
Bouwstijl modernisme
Bouwinfo
Architect Maxime Brunfaut
Eigenaar Cogerimo, BNP Paribas Real Estate
Opdrachtgever SabenaBewerken op Wikidata
Detailkaart
Sabena Air Terminus (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Sabena Air Terminus
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Sabena Air Terminus is een functionalistisch gebouw in de Belgische hoofdstad Brussel. Het is een ontwerp van Maxime Brunfaut. Het gebouw bevindt zich tussen de Kardinaal Mercierstraat, Putterij en Keizerinlaan.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De werken aan het gebouw begonnen in 1952 en werden in 1954 afgerond. De voornaamste functie ervan was incheckhal voor de luchthaven van Zaventem. Het liet reizigers toe om hier in te checken. Via een ondergrondse verbinding konden ze naar het station Brussel-Centraal om daar de trein naar de luchthaven te nemen. Deze trein vertrok om het kwartier vanaf een eigen kopspoor (1A), gelegen tussen spoor 1 en 2, en deed zestien minuten over het traject. Daarnaast bevatte het gebouw kantoren voor de directie en administratie van luchtvaartmaatschappij Sabena.

In 1994 verliet Sabena het gebouw en volgde een renovatie.[1] Momenteel wordt het als kantoorgebouw gebruikt. Onder de gebruikers bevinden zich Boston Consulting Group, Europabank en Isabel en de openbare vastgoedmaatschappij Brusselse Woning.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Maxime Brunfaut koos voor een modernistische, functionalistische stijl. Het gebouw, dat boven op de Noord-Zuidverbinding werd opgetrokken, bestaat uit een betonskelet met een gevel in Portlandsteen en veel glas. De opvallendste elementen zijn de hoekrotonde op de hoek van de Keizerinlaan en de Kardinaal Mercierstraat en de ellipsvormige, beglaasde uitbouw aan de kant van het Centraal Station.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • L. NOVGORODSKY, 'Le nouvel immeuble "Air Terminus", aérogare et bâtiments administratifs de la SABENA, à Bruxelles', in La Technique des Travaux, 1954, 5-6, 139-152.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Inventaris van het cultuurbezit in België. Deel Brussel 1B. Stad Brussel, Binnenstad H-O, Luik, Madraga, 1993, 172.
  • Johan WAMBACQ, Luc VERPOEST en Hilde HEYNEN, Het paleis op de heide. Architect Maxime Brunfaut en het sanatorium van Tombeek, Brussel, ASP, 2009, 135.