Naar inhoud springen

Sail Den Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pompidom (overleg | bijdragen) op 27 dec 2014 om 08:23. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Hr. Ms. Tjerk Hiddes naar Hr. Ms. Tjerk Hiddes (1993)), met behulp van pop-ups)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sail Den Helder 1997
Sail Den Helder 2013
Aankomst van Koning Willem-Alexander op het Marineterrein

Sail Den Helder is een een Nederlands maritiem evenement in de Noord-Hollandse plaats Den Helder.

1993

De eerste keer dat Sail Den Helder plaatsvond was in juli 1993. Het viel samen met de 36e Marinedagen toen nog Nationale Vlootdagen genoemd, waar Nederlandse marineschepen, zoals het M-fregat Hr. Ms. Tjerk Hiddes en twee onderzeeërs, en die van NAVO-partners voor het publiek toegankelijk waren. Den Helder fungeerde als verzamelpunt voor zeilschepen, waaronder de Sedov en de Dar Mlodziezy, die deelnamen aan een zeilrace via Newcastle in Groot-Brittannië naar Noorwegen en Denemarken. Tevens werden er op vrijdag en zaterdag veteranendagen gehouden voor Nieuw Guinea- en Koreagangers.

1997

In 1997 werd Sail Den Helder van 3 tot en met 6 juli gehouden. Er waren meer dan 700 schepen aanwezig.

2008

In 2008 werd het evenement ook wel Mega Sail genoemd. Het werd gehouden van 20 tot en met 23 augustus. Tijdens dit evenement kwamen 76 tallships van over de gehele wereld naar de marinestad. De schepen zijn verdeeld in 4 klassen die de grootte en het soort aangeven. Tijdens het 4-daagse evenement werd er een braderie gehouden. Men kon tijdens Sail 2008 ook rondvluchten maken in een helikopter. Dit gebeurde vanaf Den Helder Airport. Vanuit de lucht keek men dan uit op de schepen die aan de kade lagen.

2013

Van 20 tot en met 23 juni 2013 vond Sail Den Helder voor de vierde keer plaats. Dit keer werden ook de Marinedagen gehouden. Koning Willem-Alexander opende het evenement op 20 juni met een vlootschouw op de Rede van Texel, aan boord van het schip Stad Amsterdam, gevolgd door de Zr. Ms. Zeeland en de Gulden Leeuw. Op 20 juni was er ook de saamhorigheidsdag, een grote Marinereünie waarop 30.000 marinemensen en veteranen elkaar ontmoetten. Het totale aantal bezoekers werd geschat op ruim 330.000.

Externe link

Zie de categorie Sail Den Helder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.