Saksische wesp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saksische wesp
Saksische wesp
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Familie:Vespidae (Plooivleugelwespen)
Geslacht:Dolichovespula
Soort
Dolichovespula saxonica
(Fabricius, 1793)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Saksische wesp op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Saksische wesp (Dolichovespula saxonica) is een vliesvleugelig insect uit de familie van de plooivleugelwespen (Vespidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1793 door Fabricius.


Gedrag

De Saksische wesp is een wesp die vele malen vriendelijker is in vergelijking met de Duitse en de gewone wesp. Deze laatste twee worden ook wel de limonadewespen genoemd omdat ze aan het einde van de zomer, als het natuurlijker voedsel op is en naar onze zoetigheden op zoek gaan.

De Saksische wesp zal het goed vinden als men op korte afstand van het nest komt kijken. De kijker zal zelfs genegeerd worden. Pas echter wel op als er ineens veel wespen naar buiten komen vliegen. Dan heeft er 1 alarm geslagen en zullen ze massaal het nest verdedigen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij harde geluiden rondom het nest, veel snelle bewegingen voor de ingang of trillingen die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een tik tegen het nest of een voetbal.


Huisvesting

De Saksische wesp bouwt haar nest van onder andere hout. Dit haalt ze van bijvoorbeeld schuttingen. Door het te vermengen met speeksel wordt het een soort specie waarmee ze het nest laag voor laag zullen opbouwen. Het bouwen begint aan het einde van de Lente. Zijn de wespen het jaar erop weer welkom in de tuin? Haal dan in oktober niet het hele nest weg maar laat een klein stukje bovenaan zitten. Dit kan de koningin het jaar erop dan weer gebruiken om te starten met de bouw.


Verdediging

De Saksische wesp zal bij het verdedigen van het nest eerst tegen de belager aanvliegen. Dat doen ze als ze boos zijn en het gevaar te dicht bij het nest staat. Ze geven dus een waarschuwing als men te dichtbij staat. Neemt men geen afstand dan is de kans groot dat ze 1 van de volgende keren wel steken. Zodra duidelijk is dat het gevaar geweken is, zullen de wespen weer snel rustig worden en allemaal weer het nest in gaan of verder gaan met hun werk. En dan kan men weer rustig het nest benaderen.


Levenscylus

De koningin zoekt aan het einde van de lente een geschikte plek om haar nest te bouwen. Al snel legt ze eieren om haar leger te starten met werk wespen. Midden tot eind zomer zal het nest uitsterven. En dan zal het nest ook leeg raken.



Dolichovespula saxonica