Kleine vlotvaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Salvinia natans)
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleine vlotvaren
Salvinia natans (habitus) 1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Polypodiopsida
Orde: Salviniales
Familie: Salviniaceae (Vlotvarenfamilie)
Geslacht: Salvinia
Soort
Salvinia natans
(L.) All. (1785)
De kleine vlotvaren in zijn habitat
De kleine vlotvaren in zijn habitat
Afbeeldingen Kleine vlotvaren op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kleine vlotvaren (Salvinia natans) is een varen uit de vlotvarenfamilie (Salviniaceae). Het is een kleine drijvende waterplant die vooral in ondiep, warm water te vinden is en daar grote matten kan vormen.

De varen komt in Azië en Midden- en Zuid-Europa voor en wordt sporadisch in Nederland waargenomen.

Naamgeving en etymologie[bewerken]

  • Duits: Gemeiner Schwimmfarn
  • Frans: Salvinie nageante
  • Engels: Floating fern, Floating watermoss, Floating moss, Water Butterfly Wings

De botanische naam Salvinia is een eerbetoon aan Antonio Maria Salvini (1653-1729), een Italiaans schrijver, dichter en filoloog. De soortaanduiding natans is afkomstig van het Latijnse 'natare' (zwemmen, drijven).

Kenmerken[bewerken]

Kleine vlotvaren met sporocarpen
Kleine vlotvaren met sporocarpen

De kleine vlotvaren is een eenjarige drijvende aquatische varen. De vertakte stengels wordt 5 tot 10 cm lang en dragen geen echte wortels maar multicellulaire haren. De blaadjes zitten in groepjes van drie, en zijn van twee verschillende types (heterofylie). De twee drijfblaadjes zijn tot 1,5 cm lang en 0,5 cm breed, ovaal met hartvormige voet, kort gesteeld en aan de bovenzijde voorzien van cuticulaire haren bedekt met een laagje was, waardoor bij onderdompeling het blad een laagje lucht vasthoudt en snel terug aan de oppervlakte komt. Het onderwaterblad is fijn verdeeld, vezelig en eveneens behaard.

De sporocarpen zijn zo groot als een erwt en zitten in groepjes van 2 tot 6 bij elkaar vastgehecht aan de basis van de blaadjes. Wanneer in de herfst de plant afsterft, komen de sporangia met daarin de macrosporen en microsporen vrij. Na de bevruchting zinken de macrosporangia in de modder om in het voorjaar terug uit te groeien tot nieuwe plantjes, die naar het oppervlakte stijgen.

Habitat[bewerken]

De kleine vlotvaren is een warmteminnende, aquatische plant die vooral in matig voedselrijk, ondiep, stilstaand of langzaam stromend zoet water te vinden is, zoals in poelen, vijvers, ondiepe meren, sloten en kanalen. In ideale omstandigheden vormt de plant dichte matten. Hij kan gedurende korte tijd tegen droogte.

Verspreiding en voorkomen[bewerken]

De kleine vlotvaren is verspreid over heel het Palearctisch gebied, van Midden- en Zuid-Europa en Noord-Afrika tot in India, China, Japan en op Java.

De plant komt in Europa van nature voor in het Middellandse Zeegebied en in Midden- en Oost-Europa. Waarnemingen zijn er van Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Hongarije, Oekraïne en de voormalige staten van Joegoslavië. Hij komt niet voor in Oostenrijk en Zwitserland.

In Nederland is de plant waargenomen in Friesland. Mogelijk gaat het daar over ontsnapte of uitgezette aquarium- of vijverplanten.