Samantha Who?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samantha Who?
Genre Komedie
Speelduur 22 minuten
Bedenker Cecelia Ahern
Don Todd
Hoofdrollen Christina Applegate
Jennifer Esposito
Kevin Dunn
Melissa McCarthy
Tim Russ
Barry Watson
Jean Smart
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Don Todd
Peter Traugott
Uitzendingen
Start 15 oktober 2007
Einde 23 juli 2009
Afleveringen 35
Seizoenen 2
Netwerk of omroep Vlag van de Verenigde Staten ABC
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Samantha Who? is een Amerikaanse sitcom die werd uitgezonden op ABC. De serie werd ontwikkeld door Cecelia Ahern en Don Todd. De hoofdrol wordt gespeeld door Christina Applegate. Het was de best gewaardeerde nieuwe komedie van het televisieseizoen 2007-2008 in de Verenigde Staten en won dan ook de People's Choice Award voor 'Beste nieuwe sitcom'. In Nederland wordt de serie uitgezonden sinds 2015 door Comedy Central Family, in Vlaanderen door VT4.

De reeks werd na twee seizoenen stopgezet.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Samantha Newly raakt in coma na een ongeval met de auto. Na acht dagen ontwaakt ze, maar ze heeft last van geheugenverlies: ze herinnert zich niets meer uit haar verleden. Ze herkent haar moeder niet meer, weet niet waar ze werkt en zelfs niet meer hoe ze met de auto moet rijden. Beetje bij beetje krijgt ze haar geheugen terug, en moet dan vaststellen dat de oude Samantha eigenlijk helemaal niet zo'n lieve en vriendelijke vrouw was: ze heeft heel wat mensen tegen haar in het harnas gejaagd en was een echte bitch. Ze ziet haar coma dan ook als dé kans om een nieuwe start te nemen en haar fouten uit het verleden weer goed te maken.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur Beschrijving personage
Samantha "Sam" Newly Christina Applegate Samantha Sam Newly raakt in een coma na een ongeval. Wanneer ze er uit ontwaakt, is ze haar geheugen kwijt. Stilaan krijgt ze dit terug. Ze werkte als onderdirecteur op een immobiliënkantoor voor haar ongeluk, maar verlaat het bedrijf als ze uit haar coma ontwaakt is.
Todd Deepler Barry Watson Todd is Samantha's ex-vriend. Ze woonden samen voor ze het uitmaakten en Todd woont nog altijd in het appartement, dat eigenlijk van Samantha is.
Regina Newly Jean Smart Samantha's moeder. Ze wil heel graag een relatie met haar dochter opbouwen - ze heeft Samantha echter niet gesproken de voorgaande twee jaar.
Howard Newly Kevin Dunn Samantha's vader. Is blij dat zijn kleine meisje weer de oude is. Werkt als zelfstandig kippenboer en is gek op jagen.
Andrea Belladonna Jennifer Esposito Andrea is Samantha's vriendin en collega, die niets liever wil dan dat alles weer wordt zoals vroeger.
Dena Melissa McCarthy Dena is Samantha's gezette jeugdvriendin, die Samantha overtuigt dat ze al jaren beste vrienden zijn (maar eigenlijk hebben ze elkaar niet meer gezien sinds hun kindertijd). Samantha komt hier wel achter, maar blijft vriendinnen met Dena.
Frank Tim Russ Is de portier van Samantha's appartementsblok. Is nogal sarcastisch en ziet alles. Samantha beschouwt hem als een vriend en vertrouwenspersoon. Hij houdt echter afstand tussen Samantha en hem.
Chase Chapman Rick Hoffman Is de ex-baas van Samantha en de vriend van Dena (op zijn verzoek regelt Samantha een blind date).

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van Samantha Who? voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Afleveringen Datum uitgave
Regio 1 Regio 2
Volledige Eerste Seizoen 15 23 september 2008 -
Volledige Tweede Seizoen 20 25 augustus 2009 -