Samuel Adams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Samuel Adams
Samuel Adams
Geboren 27 september 1722
Boston, Massachusetts
Overleden 5 oktober 1803
Boston, Massachusetts
Politieke partij Democratisch-Republikein
Partner Elizabeth Checkley
Elizabeth Wells
Religie Congregationalist
Handtekening Handtekening
4e gouverneur van Massachusetts
Aangetreden 8 oktober 1793
Einde termijn 2 juni 1797
Voorganger John Hancock
Opvolger Increase Sumner
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Samuel Adams (Boston, 27 september 1722 - aldaar, 5 oktober 1803) was een Amerikaans politicus, die een van de leiders was in de onafhankelijkheidsstrijd van de Verenigde Staten. Hij was een achterneef van John Adams, die later de tweede president van de Verenigde Staten werd.

Na zijn studie aan de Harvard-universiteit, toen nog Harvard College geheten, begon hij een brouwerij samen met zijn vader, Samuel Adams Sr.

Zijn vader verloor een groot deel van zijn vermogen als resultaat van speculatie in papiergeld uitgegeven in de kolonie, nadat de handel in dit papiergeld illegaal was verklaard door de Britse regering. Dit droeg bij tot de negatieve gevoelens die de jonge Samuel Adams had over het Britse regime.

Samuel begon een actieve rol te spelen in het plaatselijke bestuur van Boston, en nadat de brouwerij failliet ging, besteedde hij al zijn tijd aan de politiek. Hij was een van de leiders in het verzet tegen de belastingheffing door de Britse regering, en organiseerde de Boston Tea Party.

In 1776 was hij een van de ondertekenaars van de Onafhankelijkheidsverklaring als een vertegenwoordiger van Massachusetts.

In 1793 volgde hij John Hancock op als gouverneur van de staat Massachusetts.

Een plaatselijk brouwerij in Boston brouwt tegenwoordig een populair bier dat Sam Adams heet, en zodoende de naam van Bostons toenmalige revolutionaire brouwer levend houdt.

Zie de categorie Samuel Adams van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.