San Carlos del Valle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
San Carlos del Valle
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
vlag  
wapen
San Carlos del Valle (Spanje)
San Carlos del Valle
Situering
Autonome regio Castilië-La Mancha
Provincie Ciudad Real
Coördinaten 38° 50′ NB, 3° 14′ WL
Algemeen
Oppervlakte 58 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
1.170
(20 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
13.074
Detailkaart
Kaart van San Carlos del Valle
De gemeente in de provincie Ciudad Real.
Portaal  Portaalicoon   Spanje

San Carlos del Valle is een gemeente in de Spaanse provincie Ciudad Real in de regio Castilië-La Mancha met een oppervlakte van 58 km². San Carlos del Valle telt 1.170 inwoners (1 januari 2016).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn aanwijzingen dat hier al in de prehistorie mensen woonden, later gevolgd door Romeinse, Germaanse en misschien Arabisch bewoning. Vast staat dat de oorsprong van de huidige stad is terug te voeren op de bouw in de twaalfde of dertiende eeuw van de kapel van Santa Elena, die hier heeft gestaan tot de achttiende eeuw, en waarvan nog een muur resteert met een schildering van Santo Cristo del Valle.

In de zestiende eeuw ontstond rond dit heiligdom de eerste permanente nederzetting. Door de toename van de bedevaarten werd besloten om een nieuwe kapel te bouwen met voorzieningen om onderdak te bieden voor de pelgrims. Tijdens het bewind van koning Filips V nam de bevolking snel toe. Later, in december 1800, verstrekte koning Karel IV stadsrechten waarmee San Carlos del Valle tot op vandaag de dag een onafhankelijke en autonome gemeente werd.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE, 1857-2011: volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Plaza Mayor[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrale plein is aangelegd in 1713-1729 en is van bijzondere schoonheid, vergelijkbaar met die van de pleinen in Almagro en Villanueva de los Infantes. De vorm is vrijwel rechthoekig met afmetingen van 53 meter lang en 21 breed. Aan twee zijden zijn galerijen met Toscaanse kolommen ter ondersteuning van houten balkons. Het plein heeft de status van erfgoed van cultureel belang gekregen bij aanwijzing van 29 oktober 1993.

Hospedería Casa Grande[bewerken | brontekst bewerken]

Dit onderkomen voor reizigers en pelgrims werd gebouwd in 1704. Op de binnenplaats is een waterput.

Iglesia del Cristo de San Carlos del Valle[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk van de Heilige Christus van Valle werd gebouwd op de plaats van de kapel van Santa Elena; de bouw duurde zestien jaar van 1723-1739. Sindsdien is de kerk verschillende malen gerestaureerd. Aan de binnenzijde is de afbeelding van Christus op de muur geschilderd.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie San Carlos del Valle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.