Santamartamys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Santamartamys
Santamartamys
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Echimyidae (Stekelratten)
Geslacht
Santamartamys
J.A. Allen, 1899
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Santamartamys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Santamartamys is een geslacht van knaagdieren uit de onderfamilie Echimyinae van de familie stekelratten (Echimyidae). De enige soort is Santamartamys rufodorsalis. De enige twee exemplaren die bekend zijn komen uit de Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia, waar het geslacht ook naar genoemd is.

Het is een middelgrote, licht roestkleurige in bomen levende rat met rugharen van 2,0 tot 3,8 cm. De vacht is niet borstelig, zoals bij veel andere Echimyinae. De ondervacht is grijs en dicht. Tussen de oren zit een stuk lang haar. De eerste 2,5 cm van de staart worden door de rugvacht bedekt, de rest met fijne haren. De eerste helft (vanaf de rug) is bruin, de andere wit.

Het geslacht is waarschijnlijk nauw verwant aan Diplomys, waar het tot 2005 in werd geplaatst. De beide geslachten delen een groot aantal kenmerken, maar Emmons (2005) beschreef een nieuw geslacht voor D. rufodorsalis, omdat de morfologie van de tanden uniek is, terwijl ook de vacht, de plaatsing van de melkklieren en enkele schedelkenmerken bijzonder zijn.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Emmons, L.H. 2005. A Revision of the Genera of Arboreal Echimyidae (Rodentia: Echimyidae, Echimyinae), With Descriptions of Two New Genera. pp. 247–310 in Lacey, E.A. & Myers, P. 2005. Mammalian Diversification: From Chromosomes to Phylogeography (A Celebration of the Career of James L. Patton). University of California Publications in Zoology 133:i-vii+1-383.