Santomera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Santomera
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Santomera (Spanje)
Santomera
Situering
Autonome regio Murcia
Provincie Murcia
Coördinaten 38° 3′ NB, 1° 3′ WL
Algemeen
Oppervlakte 44,12 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
15.952
(362 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
30.901
https://www.santomera.es/
Detailkaart
Kaart van Santomera
De gemeente in de regio Murcia
Foto's
Stuwmeer van Santomera
Stuwmeer van Santomera
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Santomera is een gemeente in de Spaanse provincie en regio Murcia met een oppervlakte van 44 km². Santomera telt 15.952 inwoners (1 januari 2016).

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1991-2011: volkstellingen
Opm.: Voor 1978 behoorde Santomera tot de stad Murcia

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de bezienswaardigheden van de gemeente, op slechts 6 kilometer van het centrum van Santomera en naast de A6 snelweg, is het stuwmeer van Santomera, dat in de jaren zestig van de 20e eeuw werd gebouwd om de omgeving te beschermen tegen de overstromingen als van de Rambla Salada. Het meer is een tussenstop voor een groot aantal trekvogels en een thuis voor andere diersoorten. Om deze reden werd de statuus van regionaal belang toegezen.

Vanwege het uitgestrekte en levendige dennenbos tussen Santomera en La Alcayna betekent de Coto cuadros (stuwmeer) een long voor de regio Murcia. Het reservaat heeft een oppervlakte van 1550 hectare, een waterbron met regenopvangsysteem en wordt gevormd door een set van zachte en golvende heuvels die niet hoger zijn dan 300 meter. Daardoor werd het een geliefde plek om te wandelen, te fietsen met een VTT, vogels te bestuderen en zich te laten verrassen door de natuur.

Religieuze monumenten van de gemeente zijn de Parochiekerk van Nª Sª del Rosario (gebouwd in de 19e eeuw) en een Dominicaans klooster (17e eeuw).

Burgerlijke monumenten zijn La Casa Grande (19e eeuw), een neorenaissance paleis, het Stadhuis, uit het begin van de 20e eeuw, het Boomgaardhuis, uit de 18e eeuw en het gebouw "Espacio joven" genaamd.

Zie de categorie Santomera van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.