Naar inhoud springen

Pilophorus simulans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bj.schoenmakers (overleg | bijdragen) op 17 feb 2020 om 02:20.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Pilophorus simulans
Pilophorus simulans
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Pilophorus
Hahn, 1826
Soort
Pilophorus simulans
Josifov, 1989
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pilophorus simulans op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De schaarse mierwants (Pilophorus simulans) (syn. Pilophorus pusillus) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Josifov in 1989.

Uiterlijk

Net als bij de andere vertegenwoordigers van het genus Pilophorus lijken de nimfen (en de volwassen dieren ook enigszins) op mieren, vandaar de Nederlandse naam. De zwarte tot bruine wantsen worden 4 tot 5 mm lang en zijn altijd macropteer (langvleugelig). De Kop, het halsschild (pronotum) en het schildje (scutellum) zijn bruinzwart. De antennes zijn bruin en segment 3 en 4 zijn gedeeltelijk wit aan het begin, het tweede segment is dikker naar het einde toe. De pootjes zijn ook bruin met donkere achterdijen. Op diverse plekken op het lichaam lopen witte lijnen en accenten die gevormd worden door schubachtige witte haartjes. Met behulp van de lengte van de steeksnuit, de dikte van de witte beharing en de twee witte plukjes op de bovenrand van de cuneus is de soort te onderscheiden van de verder zeer gelijkende en veel algemenere gewone mierwants (Pilophorus perplexus).

Leefwijze

De soort overwintert als eitje en kent één generatie per jaar. De volwassen wantsen kunnen gevonden worden juli tot september op zomereik (Quercus robur) en brem (Cytisus scoparius). Naast deze planten eet de wants ook bladluizen.

Leefgebied

De soort leeft langs bosranden en ruigtes en is in Nederland zeer zeldzaam. De wants komt verder voor in het palearctisch gebied met uitzondering van de noordelijke gedeeltes, Klein-Azië en de Kaukasus.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: