Scheldekaaien
De Scheldekaaien zijn de kaaien langs de rivier de Schelde in Antwerpen. De Scheldekaaien zijn een belangrijke verkeersas in Antwerpen. Ze hebben van noord naar zuid de volgende namen: Rijnkaai, Orteliuskaai, Ernest Van Dijckkaai, Plantinkaai, Sint-Michielskaai, Cockerillkaai, De Gerlachekaai, Ledeganckkaai en D'Herbouvillekaai. Typisch aan de kaaien is ook de 'Blauwe Steen' die op de waterrand ligt.
Indeling
De kaaien zijn in te delen in twee grote delen: een strook die voor verschillende doelen wordt gebruikt en een straat met rijbaan, fietspad en voetpad. De strook voor verschillende doelen wordt in het zuiden net voorbij de stad gebruikt voor het laden en lossen van containerschepen. In het zuiden van de stad als parkeerplaats. En noordelijker als parkeerplaats en wandelweg. En verder om verschillende evenementen op te organiseren. In augustus 2017 werden ter hoogte van de Suikerrui twee regenboogzebrapaden aangelegd.[1]
Waterkering
De waterkering is een muur die gebouwd werd in 1978 langs de Scheldekaaien om te voorkomen dat de laan langs de Schelde bij springtij onder water zou komen te staan. Wat voor dat de muur werd gebouwd geregeld gebeurde. Her en der zijn er poorten die enkel bij springtij worden gesloten om de parkings te kunnen bereiken. Naast elke poort staat een matrixbord of krijtbord waarop enkele dagen voor springtij wordt aangegeven wanneer men zijn wagen ten laatste moet weggehaald hebben. Voor het geval dat er chauffeurs zijn die hun wagen toch vergeten weg te halen is er een nooduitrit aan Petroleum-Zuid. Deze blijft open totdat het water de poort bijna heeft bereikt.
Toekomstplannen
Vanaf 2012 worden de Scheldekaaien heraangelegd. Over hoe de Scheldekaaien er na deze heraanleg zullen uitzien hebben de Antwerpenaren mee mogen beslissen. Bij de heraanleg zullen de oude hangars en havenkranen gerestaureerd worden. Er zullen ook parken en gebouwen worden gebouwd. Bij de heraanleg zal ook de waterkeringsmuur worden verhoogd. Dit is nodig vanwege de stijging van de zeespiegel ten gevolge van de opwarming van de aarde en de Deltawerken waardoor er minder overstromingsgebieden zijn wat ervoor zorgt dat het water hoger komt te staan bij springtij. Langs de stad gebeurt dit door de waterkeringsmuur te verhogen. Ten zuiden en naar de haven toe gebeurt dit door de aanleg van wandeldijken. Verder zullen de kaaien autoluw worden gemaakt. En zal er terug een kaaientram komen.
Zie ook
Externe links
- Dossier van Gazet van Antwerpen over de heraanleg
- De geschiedenis van de Scheldekaaien op de site van de stad Antwerpen
- infosite van de stad Antwerpen met plannen en bouwschetsen waarop gediscussieerd kan worden.
- ↑ HLN.be: Antwerpen schildert zebrapaden in regenboogkleuren voor Antwerp Pride, 7 augustus 2017