Schoonbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schoonbeek
Plaats in België Vlag van België
Schoonbeek (België)
Schoonbeek
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bilzen Bilzen
Coördinaten 50° 54′ NB, 5° 28′ OL
Algemeen
Inwoners 2800
Detailkaart
Schoonbeek (Limburg)
Schoonbeek
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De Onze-Lieve-Vrouw Maagd der Armenkerk uit 1993
De Onze-Lieve-Vrouw Maagd der Armenkerk uit 1993
Portaal  Portaalicoon   België

Schoonbeek is een gehucht van de voormalige Belgische gemeente Beverst, dat in 1977 gefuseerd werd met de stad Bilzen. Het gehucht telt circa 2800 inwoners. Het noordelijk deel van het gehucht, dat aan de stad Genk grenst, is nog grotendeels bebost.

Schoonbeek werd voor het eerst vermeld in 1333 en was steeds een gehucht van de stad Bilzen. Wegens de verre afstand tot het centrum van Bilzen werd Schoonbeek in 1837 bij de parochie Beverst gevoegd. In 1878 werd Schoonbeek definitief bij de gemeente Beverst gevoegd.

Door de nabijheid van de Fordfabriek te Genk en het industriegebied Genk-Zuid ontwikkelde Schoonbeek zich vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw tot een woondorp en kwamen er nieuwe wijken. Schoonbeek werd hierdoor de grootste kern in de deelgemeente Beverst. In 1961 werd er een hulpkerk opgericht die afhing van Beverst en in 1978 werd Schoonbeek een zelfstandige parochie. In 1993 werd de nieuwe parochiekerk van Schoonbeek ingewijd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Schoonbeek kwam in de pers toen in de zomermaanden van 2007 een samenscholingsverbod werd uitgevaardigd door burgemeester Johan Sauwens. Dit samenscholingsverbod werd uitgevaardigd op Schoonbeek wijk en was omdat de bewoners van de wijk klaagden over geluidsoverlast, straatgeweld, drugs, bedreigingen en vandalisme.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]