Schuiftrompet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schuiftrompet
reconstructie van een 15e eeuwse schuiftrompet
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
trombone, ventieltrombone, trompet
Meer artikelen
glissando
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De schuiftrompet is een zeldzaam blaasinstrument, een variant van de trompet, waarbij de variatie van de buislengte - en daarmee de toon - door een schuif wordt veroorzaakt. Dit in tegenstelling tot de gewone trompet, die voorzien is van ventielen.

Met schuiftrompet wordt in de volksmond vaak trombone bedoeld. De schuiftrompet is weliswaar verwant aan de trombone (die ook een schuif heeft), maar is, onder andere vanwege de mensuur, een ander instrument (zo bestaan er ook ventieltrombones).

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De schuiftrompet evolueerde uit de oorlogstrompet die werd gebruikt in centraal en West-Europa: volgens instrument historici Don Smithers is de schuiftrompet een evolutie van wisselende stembuizen voor verschillende tonaliteiten te kunnen benutten.[1]

Verschil schuiftrompet en trombone[bewerken | brontekst bewerken]

Het voornaamste verschil tussen een schuiftrompet en een trombone zijn de telescopische buizen. Bij een trombone draait de buis terug waardoor je maar de helft zo ver moet schuiven voor hetzelfde totaalverschil van lengte, terwijl je bij een schuiftrompet maar een enkele buis hebt en dus dubbel zo ver moet bewegen. Dit heeft als gevolg dat een schuiftrompet maar 2 tonen kan schuiven, terwijl een trombone 8 tonen kan schuiven!