Ventieltrombone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ventieltrombone
Ventieltrombone
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
trombone, schuiftrompet, trompet
Meer artikelen
ventiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Een ventieltrombone is een koperen blaasinstrument uit de trombonefamilie. Qua speelwijze gelijk aan de trompet. De ventieltrombone wordt musicologisch tot het scherpe koper gerekend.

Het instrument ontstond in de 19e eeuw na de uitvinding van het ventiel door Blühml en Stolzel. Door toevoeging van de ventielen is het instrument gemakkelijk te bespelen door musici die gewend zijn aan het gebruik van ventielen. Hierdoor is de klank wel ook veranderd. Door het grote aantal bochten is het grote klankvoordeel van schuiftrombone afwezig. Tevens is de stemming problematischer dan bij de schuiftrombone door de inherente stemmingsafwijkingen van het ventielsysteem. Hij wordt wel nog vaak gebruikt door trompettisten als bij-instrument, maar is verder niet veel meer in gebruik. Sporadisch wordt de ventieltrombone bespeeld door sommige oudere musici in amateur-blaasorkesten. De enige trombone met uitsluitend ventielen die wordt gebruikt in professionele symfonieorkesten is de cimbasso. Dit is een bastrombone met meestal vier ventielen.

Er zijn verschillende ventielsystemen:

  • 1) Trombone met 6 onafhankelijke ventielen ook wel saxtrombone genoemd. Op deze manier ontstonden werkelijk de 7 posities van de schuiftrombone dmv het indrukken van geen of slechts 1 ventiel
  • 2) Trombone met Vienna valves, waarbij 1 ventiel twee andere (kleinere) ventielen indrukt)
  • 3) Trombone met een combinatie van druk en draaiventielen, waarbij dmv een drukventiel een draaiventiel wordt ingedrukt.
  • 4) Drukventielen
  • 5) Draaiventielen
  • 6) De moderne superbone met zowel ventielen als een schuifZie de categorie Valve trombones van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.