Scoloposcelis pulchella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scoloposcelis pulchella
Scoloposcelis pulchella
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Anthocoridae (Bloemwantsen)
Geslacht:Scoloposcelis
Fieber, 1864
Soort
Scoloposcelis pulchella
(Zetterstedt, 1838)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Scoloposcelis pulchella is een wants uit de familie van de bloemwantsen (Anthocoridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Johan Wilhelm Zetterstedt in 1838.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De kleine geelbruine bloemwants heeft, als volwassen dier, volledige vleugels en kan 3 tot 3.5 mm lang worden. De kop, het halsschild en het scutellum zijn donker roodbruin van kleur. De voorvleugels zijn geel en het gebiedje langs het scutellum is donkerbruin. Het uiteinde van het hoornachtige deel van de voorvleugels, de cuneus, is bruin. Het doorzichtige deel van de voorvleugels is kleurloos. Van de pootjes zijn de dijen donkerbruin en de schenen en tarsi licht gekleurd. De antennes zijn donker beige met een geelachtig tweede antennesegment.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort leeft voor het grootste deel van de tijd onder de schors van naaldbomen, waar ze in de gangen op de larven van schorskevers (Scolytidae) jagen. De volwassen wantsen worden nagenoeg het hele jaar door aangetroffen.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort staat in Nederland te boek als zeer zeldzaam. Dit kan ook te maken hebben met de verborgen leefwijze. De wantsen worden waargenomen van Noord- en Midden-Europa en Azië tot in Japan en China.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: