Sefton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metropolitan Borough of Sefton
District in Engeland Vlag van Engeland
EnglandSefton.png  
Situering
Land Engeland
County Merseyside
Regio North West England
Coördinaten 53°26'42"NB, 2°59'53"WL
Algemeen
Oppervlakte 153,1 km²
Inwoners (2001) 282.958
(1848 inw./km²)
ONS-code 00CA
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Sefton (Metropolitan Borough of Sefton) is een Engels district in het graafschap Merseyside en telt 282.958 inwoners. De oppervlakte bedraagt 153,1 km².

Van de bevolking is 18,9% ouder dan 65 jaar. De werkloosheid bedraagt 4,0% van de beroepsbevolking (cijfers volkstelling 2001).

Geschiedenis[bewerken]

Het stedelijke district Sefton is op een bijzondere wijze tot stand gekomen. In het huidige Sefton lagen twee zogenaamde County Boroughs, Southport en Bootle. County Boroughs waren autonome steden binnen een graafschap. Tijdens de grote reorganisatie van het lokale bestuur in Engeland in 1974, werden de County Boroughs afgeschaft. Southport en Bootle zouden dus ingedeeld worden in een district van Lancashire. In Southport zag men dit niet zitten, omdat men een aanzienlijk deel van de autonomie (met name op het gebied van onderwijs, sociale zaken) zou moeten inleveren ten gunste van het graafschap Lancashire.

Echter vlak bij Southport werd tezelfdertijd het nieuwe stedelijke graafschap Mersyside rond Liverpool opgericht. In Southport wilde men als stedelijk district onderdeel uitmaken van dit nieuwe stedelijke graafschap. Stedelijke districten hadden namelijk meer bevoegdheden dan niet-stedelijke districten. Het probleem was echter dat Southport niet aan het beoogde Merseyside grensde, en men niet het minimumaantal inwoners van 250.000 inwoners had. Dit werd opgelost door samen met de dicht bij Liverpool gelegen County Borough Bootle en enkele andere tussengelegen districten aansluiting te zoeken bij Merseyside als het nieuwe stedelijke district Sefton, wat in 1974 deel uit ging maken van Merseyside.

Plaatsen in district Sefton[bewerken]