Sennacieca Asocio Tutmonda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Sennacieca Asocio Tutmonda (SAT) (Nederlands: Wereldwijde Natieloze Vereniging) is een in 1921 opgerichte organisatie die tot doel heeft het Esperanto te gebruiken voor de cultureel-politieke doeleinden van de arbeidersklasse.

Ondanks het feit dat SAT slechts individuele leden kent, kent het wel samenwerkingsverbanden met andere Esperanto-organisaties. Een voorbeeld hiervan is de historische Nederlandse arbeidersesperantistenvereniging, de in 1911 opgerichte Federacio de Laboristaj Esperantistoj (FLE), welke vanaf 1929 tot 1994 met de SAT samenwerkte.[1] De oprichter Eugène Adam, beter betekend als Eŭgeno Lanti (naar het Frans: l'anti), was fel gekant tegen allerlei vormen van nationalisme.

SAT beweert geen organisatie te zijn die het Esperanto verspreidt, maar een die de taal gebruikt als internationale werktaal. Ze geven de tijdschriften Sennaciulo en Sennacieca Revuo uit.

De vereniging is onder andere bekend als uitgever van Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto (Verklarend Esperantowoordenboek).

Referentielijst[bewerken]

  1. (nl) G. P. de Bruin; Jac. van Wijngaarden, Jubileumboek 1911-1936, Federatie van Arbeiders-Esperantisten in het Gebied van de Nederlandse Taal, 1936, 19-20.

Literatuur[bewerken]

Markov, Anne-Sophie: Le mouvement international des travailleurs espérantistes 1918 – 1939. Université de Versailles/Saint Quentin-en-Yvelines, 1999

Externe links[bewerken]