Senoeseret III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Senoeseret III
Senwoseret III, Sesostris III,
StatueHeadOfSenusretIII-Louvre.jpg
Farao van verenigd Egypte
Periode ca. 1872 - 1853 v.Chr.
Voorganger Senoeseret II
Opvolger Amenemhat III
Vader Senoeseret II
Moeder Oeret
Senoeseret III in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
R8 L1 w
Srxtail.jpg
Nebtynaam
G16
R8 ms w&t
Gouden Horusnaam
G8
L1
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
ra N28 D28
D28 D28
Hiero Ca2.svg
Nomen of geboortenaam
G39 N5
 
Hiero Ca1.svg
wsr s r
X1
z
n
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Senoeseret III Khakhaure was een farao van de 12e dynastie. Senoeseret betekent: "Man van godin Oeseret", zijn tweede naam betekent: "De ka's van Re zijn tevoorschijn gekomen".

Biografie[bewerken]

Senoeseret was een sterke vorst met absolute macht. Onder hem werd het bestuur verder uitgebouwd en verloren de nomarchen veel van hun macht. Cultureel was het ook een bloeiende tijd: er zijn talrijke beelden van de vorst die naast een strenge houding ook een groot realisme kennen: de koning werd vaak oud en vermoeid weergegeven. Er bestond in de kunst een sterke invloed van hogeraf maar anderzijds zien we in de regering van Senoeseret III een duidelijk pessimistische literatuur.

Militair[bewerken]

Er werden verschillende expedities naar het zuiden ondernomen, waarbij de grens verder dan de tweede cataract werd gelegd (waarschijnlijk tot Kerma).

Bouwwerken[bewerken]

Plan van het Piramidecomplex te Dashur

-De piramide van Senoeseret III te Dasjoer:
Het piramidecomplex werd gebouwd ten noordoosten van de Rode Piramide van Dashur en overtrof die van de vroege 12de dynastie in grootte en onderliggende religieuze opvattingen. Er is gespeculeerd dat Senoeseret er niet noodzakelijkerwijs begraven ligt maar wel in zijn verfijnde complex in Abydos. De piramide heeft een zijdelengte van 105 meter en is 78 meter hoog. Het totale volume is ongeveer 288.000 kubieke meter. De piramide werd gebouwd uit een kern van modder en bakstenen. De grafkamer werd bekleed met graniet. Boven de gewelfde grafkamer was een tweede kamer die werd overdekt met 5 paar van kalksteen gemaakte balken met een massa van 30 ton. Boven dit was een derde kleistenen kluis. Het piramidecomplex omvatte een kleine dodentempel en zeven kleinere piramides voor zijn koninginnen. Er is ook een ondergrondse galerij met graftombes voor koninklijke vrouwen. Hier werden de schatten van Sithathor en koningin Mereret gevonden. Er was ook een zuidelijke tempel, maar die is inmiddels vernietigd.


-Een cenotaaf in Abydos
Beide zijn duidelijk een bewijs van zijn macht in het zuiden en het noorden van het rijk.

Afbeeldingen[bewerken]