Kerma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van Nubië met Kerma.

Kerma is een plaats in het huidige Soedan (in Opper-Nubië boven het Derde Cataract van de Nijl), die een belangrijke rol gespeeld heeft in de geschiedenis van het Oude Egypte.

Koninkrijk Kerma[bewerken]

Vanaf 2500 tot 15e eeuw v.Chr. bestond het koninkrijk Kerma en een reeks van omringende dorpen. Het rijk gedijde op handel met de noorderburen (Oude Egypte) en het Afrikaanse handelsroutes met name goud.

Ten tijde van het Oude Rijk werd er handel gedreven met Pepi II, farao van de 6e Dynastie van Egypte en de Nubische vorsten door uitlevering van boogschutters.

In de periode van de Eerste tussenperiode was er geen Egyptische invloedssfeer op Nubië. Pas met de vereniging ten tijde van koning Mentoehotep II uit de 11e Dynastie van Egypte versterkte de controle op Nubië via militaire expedities.[1]

Houten poppetjes uit de tombe van Mesehti, 11e Dynastie.

In de tijd van het Middenrijk werd het koninkrijk Kerma de zuiderbuur van Egypte. Eerst viel Mentoehotep III het noorden van Nubië binnen. Amenemhat I zette deze agressieve politiek voort en zijn zoon Senusret I vestigde een fort in Boehen in de streek van het Tweede Cataract. Daarmee kwam het gebied tussen het Tweede en Derde Cataract (Kush) ook onder zijn invloed en werd het Derde Cataract in feite de zuidelijke grens van Egypte.

In de tweede tussentijd verwaterde de handelsbetrekkingen tussen beide staten (Egypte en Kerma).

De Hyksos-koning probeerde contact te leggen met de heersers van Kerma maar zijn koerier werd onderschept. Dit om aan beide fronten oorlog te voeren. Hiermee werden de inheemse vorsten van Thebe in de tang genomen. [2]

Nadat Ahmose de bevrijding van de Beide Landen voltooid had, keerde hij zich tegen zijn zuidelijke vijanden en doodde Aata, die waarschijnlijk de koning van Kerma was. Amenhotep I, de zoon van Ahmose maakte van Buhen de hoofdstad van een provincie Nubië en allengs werd Kerma door Napata (bij het Vierde Cataract) overvleugeld.

Opgravingen[bewerken]

In 1913 deed George Reisner opgravingen in Kerma. Hij onderzocht er een zevental tumuli. Hoewel de graven al in de oudheid geplunderd waren vond hij restanten van grafuitrustingen van hoge kwaliteit. De graven stamden uit de tijd van de Egyptische overheersing van Kerma. Een ervan behoorde aan prins Hepzefa, die waarschijnlijk de eerste gouverneur van Nubië was. Uitzonderlijk was dat alle graven massagraven waren met tientallen tot honderden mensenoffers die waarschijnlijk levend meebegraven waren.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Egypte, het land van de farao's, Regine Schulz en Matthias Seidel, pagina 106
  2. Egypte, het land van de farao's, Regine Schulz en Matthias Seidel, pagina 143