Sergej Lavrov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sergej Lavrov
Sergej Viktorovitsj Lavrov
Geboren Moskou, 21 maart 1950
Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Politieke partij Verenigd Rusland (VR)
Beroep Politicus
Minister
Handtekening Handtekening
Minister van Buitenlandse Zaken
Huidige functie
Aangetreden 9 maart 2004
Voorganger Igor Ivanov
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Sergej Viktorovitsj Lavrov (Russisch: Серге́й Ви́кторович Лавро́в) (Moskou, 21 maart 1950) is sinds 9 maart 2004 minister van Buitenlandse Zaken van Rusland. Lavrov is van Armeens/Russische afkomst. Zijn vader was een Armeniër uit Tbilisi[1].

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Lavrov spreekt Russisch, Engels, Frans, Armeens en Singalees. Die laatste taal leerde hij toen hij in de jaren 70 als Sovjet-diplomaat in Sri Lanka gestationeerd was. Lavrov studeerde aan het Instituut voor Internationale Relaties in Moskou, waar hij in 1972 afstudeerde. Zijn eerste uitzending was naar Sri Lanka, waar hij verbleef tot 1976. Na terugkomst in de Sovjet-Unie was hij werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verenigde Naties[bewerken | brontekst bewerken]

In 1981 werd Lavrov aangesteld als senior-adviseur voor de Sovjet-delegatie bij de Verenigde Naties in New York. Hij werkte daar tot 1988, waarna hij terugkeerde naar Sovjet-Unie. Van 1988 tot 1994 werkte hij weer bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1994 keerde hij terug naar de Verenigde Naties, dit keer als permanente vertegenwoordiger voor de Russische Federatie.

Minister van Buitenlandse Zaken[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 maart 2004 werd Lavrov door toenmalig president Vladimir Poetin benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Hij was daarmee de opvolger van Igor Ivanov.

Door sommigen wordt Lavrov gezien als een goede diplomaat, maar hij is meer een ambtenaar en geen politicus.[2] Ruslands buitenlandse politiek wordt vooral bepaald door de president van de Russische Federatie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Sergey Lavrov.