Shoot 'em up

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Shoot Em' Up voor de Amerikaanse actiefilm uit 2007.
Voorbeeld van een Shoot 'em up-spel.

Een shoot-em-up (Engels voor "schiet ze neer", vaak afgekort als shmup, ook vaak arcade shooter of shooter genoemd) is een computerspelgenre waarin de speler slechts een beperkte controle heeft over het te besturen personage (meestal in de gedaante van een ruimteschip of een gevechtsvliegtuig) en vrijwel geheel is gericht op de totale vernietiging van alle vijanden. Shoot-em-ups hebben zijn over het algemeen lineair en tweedimensionaal. Het genre is ontstaan met de lancering van Space Invaders en hieruit zijn vele verschillende spellen ontstaan in verschillende gedaanten. De populariteit van het genre nam sterk toe met de two player-optie, waardoor twee spelers gelijktijdig met elkaar konden spelen en de vijanden door samenwerking te verslaan. Er zijn nu meerdere subgenres die ieder een eigen specifieke speelwijze kennen. Shooters zijn nog steeds zeer populair en in Japan in het bijzonder.

Herkomst van de term shoot 'em up[bewerken]

Het woord "shmup" werd voor het eerst gebruikt in 1985 in het Britse Commodore 64-tijdschrift Zzap 64. Men heeft ook andere termen bedacht, maar deze zijn nooit ingeburgerd geraakt als shmup.

Indeling shooters[bewerken]

Shooters kunnen onderverdeeld worden in:

Vaste shooters[bewerken]

Vaste shooters vormen de hoofdmoot van de vroege shoot-em-ups. Ze hebben een eenvoudig uitgangspunt met een eenvoudige spelbesturing, met name met betrekking tot het richten op het doel. Verder kunnen ze worden gekenschetst als shoot-em-ups met een statische omgeving, statisch aantal vijanden per level (het aantal vijanden kan wel per level verschillen).

Enkelvoudige schermshooter[bewerken]

Een enkelvoudige schermshooter staat spelers in het algemeen slechts een een- of tweedimensionale positie op het scherm toe. Enkelvoudige schermshooters zijn het oudste populaire type shooters en vertegenwoordigen het grootste deel van de shoot-em-ups tussen 1977 door 1983.

Vroege enkelvoudige schermshooters stonden slechts een eendimensionale beweging toe, terwijl recentere titels tweedimensionale beweging toelieten, echter zonder rotatie. De vijanden vormen zich gewoonlijk in een galerij en de spelopstelling heeft meestal een verticale oriëntatie. In tegenstelling tot andere typen shooters impliceert de speelwijze het elimineren van elke vijand op het scherm om de huidige ronde of niveau te voltooien. Kenmerkend is verder dat het aantal vijanden op elk niveau constant blijft; alleen de snelheid en het aantal projectielen neemt met elk niveau toe.

Tube shooters[bewerken]

Tube shooters gebruiken 2.5D en worden voornamelijk gebruikt in ruimtespellen zoals GyroStarr.[1] en Gyruss[2] Het speelveld van een tube shooter is in een cilinder, die al dan niet effectief zichtbaar is. De speler blijft op de voorgrond, waar hij alleen rondom de contouren van de cilinder navigeert. Hij kan dus alleen naar links of rechts, maar niet naar voor of achter. Hierdoor zit de speler in een 2D-vak. De vijanden bewegen zich wel vrij in de cilinder en zitten in een 3D-wereld.


Externe link[bewerken]

  • (en) SHMUPs! Bibliotheek van shooterspellen, met recensies en forums.