Naar inhoud springen

4X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
FreeCol, een kloon van Colonization van Sid Meier
FreeOrion, een kloon van Master of Orion

4X is een subgenre van het strategiespel-genre van computerspellen. De naam is gebaseerd op de Engelse termen voor de handelingen die meestal in een 4X-spel worden verricht:

  • Explore - ontdekken. Het is de bedoeling sterren en planeten te ontdekken, om zo meer over het speluniversum te weten te komen.
  • Expand - uitbreiden. Op de ontdekte werelden kunnen kolonies gesticht worden. Dit brengt meestal voordelen als meer productiecapaciteit en dergelijke met zich mee.
  • Exploit - uitbuiten. De kolonisten van de planeten zijn in feite een economisch goed, daar zij zorg dragen voor het bouwen van ruimteschepen, het onderzoeken van nieuwe technologieën, enzovoort.
  • Exterminate - uitroeien. Over het algemeen zijn er meerdere "rassen" in het speluniversum; de meest voorkomende manier om dit soort spellen te winnen is door de andere rassen te overwinnen.

4X-spellen omvatten zowel real-time als turn-based strategiespellen. Naast computerspellen zijn er ook 4X-bordspellen. 4X-spellen kunnen op de Aarde plaatsvinden, maar vinden ook vaak plaats in de ruimte.

Zie de categorie 4X video games van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.