4X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
FreeCol schreenshot

4X is een genre binnen de wereld van de computerspellen en een onderafdeling van het strategiespel-genre, dat meestal een ruimtethema als onderwerp heeft. De naam is gebaseerd op de Engelse termen voor de handelingen die meestal in een 4X spel worden verricht:

  • Explore - ontdekken. Het is de bedoeling sterren en planeten te ontdekken, om zo meer over het speluniversum te weten te komen.
  • Expand - uitbreiden. Op de ontdekte werelden kunnen kolonies gesticht worden. Dit brengt meestal voordelen als meer productiecapaciteit en dergelijke met zich mee.
  • Exploit - uitbuiten. De kolonisten van de planeten zijn in feite een economisch goed, daar zij zorg dragen voor het bouwen van ruimteschepen, het onderzoeken van nieuwe technologieën, enzovoort.
  • Exterminate - uitroeien. Over het algemeen zijn er meerdere "rassen" in het speluniversum; de meest voorkomende manier om dit soort spellen te winnen is door de andere rassen te overwinnen.

Voorbeelden van dit soort spellen zijn Master of Magic, Master of Orion, Galactic Civilizations en Sins Of A Solar Empire,stellaris

Freeciv technologische ontwikkeling