4X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
FreeCol, een kloon van Colonization van Sid Meier
FreeOrion, een kloon van Master of Orion

4X is een subgenre van het strategiespel-genre van computerspellen. De naam is gebaseerd op de Engelse termen voor de handelingen die meestal in een 4X-spel worden verricht:

  • Explore - ontdekken. Het is de bedoeling sterren en planeten te ontdekken, om zo meer over het speluniversum te weten te komen.
  • Expand - uitbreiden. Op de ontdekte werelden kunnen kolonies gesticht worden. Dit brengt meestal voordelen als meer productiecapaciteit en dergelijke met zich mee.
  • Exploit - uitbuiten. De kolonisten van de planeten zijn in feite een economisch goed, daar zij zorg dragen voor het bouwen van ruimteschepen, het onderzoeken van nieuwe technologieën, enzovoort.
  • Exterminate - uitroeien. Over het algemeen zijn er meerdere "rassen" in het speluniversum; de meest voorkomende manier om dit soort spellen te winnen is door de andere rassen te overwinnen.

4X-spellen omvatten zowel real-time als turn-based strategiespellen. Naast computerspellen zijn er ook 4X-bordspellen. 4X-spellen kunnen op de Aarde plaatsvinden, maar vinden ook vaak plaats in de ruimte.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 4X video games van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.