Sid Meier's Colonization (computerspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Colonization
Ontwikkelaar(s) MicroProse Software
Uitgever(s) MicroProse
Datum van uitgave 1994
Genre(s) Turn-based strategy
Platform(s) Amiga, DOS, Macintosh, Windows
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Sid Meier's Colonization is een computerspel van MicroProse uit 1994. Het is een turn-based strategyspel waarin je de ontdekking en kolonisatie van de Nieuwe Wereld naspeelt, van de ontdekking in 1492 tot het onafhankelijk worden van de koloniën.

In het begin kiest de speler één van de koloniale machten Engeland, Frankrijk, Spanje of Nederland en vaart met een enkel schip met dappere kolonisten naar het onbekende. Afhankelijk van de natie die je hebt gekozen is het hoofddoel van de missie om nederzettingen te stichten met meer religieuze vrijheid, vriendschap te sluiten met de indianen, winst te maken door grondstoffenhandel of verovering van nieuwe gebieden. Men kan op de kaart van Amerika spelen of de computer een 'random map' laten genereren.

Na de ontdekking van de Nieuwe Wereld moet de speler beslissingen maken over de bouw en uitbreiding van de kolonie, omgaan met verschillende indianenstammen, handelen en oorlog voeren. Er zijn acht inheemse volkeren in Colonization, namelijk de Cherokee, Iroquois, Sioux, Tupi, Arawak, Azteken, Apache en Inca. Deze volkeren willen soms met de speler handelen maar vallen hem ook soms aan. Naast indianen heeft de speler ook te maken met concurrerende Europese naties.

Colonization laat de speler een vloot samenstellen van 5 verschillende soorten schepen, elk met een eigen snelheid, gevechtssterkte, prijs en laadruimte (namelijk karveel, koopvaardijschip, galjoen, fregat en kaperschip). Verder beschikt de speler over drie verschillende militaire eenheden (infanterie, cavalerie en artillerie) en ruim een dozijn kolonisten met verschillende beroepen. Wanneer de speler deze kolonisten op de juiste manier inzet kan hij de kolonie efficiënt en winstgevend maken. Deze kolonisten kunnen opgehaald worden in Europa. Ook kan de speler grondstoffen verkopen in Europa, hoewel het moederland steeds hogere belastingen zal opleggen. De speler kan daarin meegaan of de belasting weigeren, wat leidt tot een handelsboycot met betrekking tot een bepaald goed.

Met het vorderen van het spel verschuift de trouw van de kolonisten steeds verder naar de speler en minder naar de koning van het moederland. Dit kan worden bevorderd door zogenaamde 'liberty bells' (vrijheidsklokken) die worden geproduceerd door staatsmannen. Ook zullen liberty bells leiden tot het toetreden van Founding Fathers tot het Continental Congress. Founding Fathers zijn historische figuren zoals Benjamin Franklin en Simon Bolivar, en iedere Founding Father verleent de speler een bonus.

Bij 50% of meer steun kan de speler de onafhankelijkheid uitroepen, waarop het moederland de kolonie aan zal vallen. Het leger, de Royal Expedition Force (REF) is sterk en talrijk en wordt gesteund door monarchisten binnen de kolonie, maar de speler kan gebruikmaken van het feit dat de kolonisten het terrein kennen. Wanneer de speler de onafhankelijkheidsoorlog wint heeft hij het spel in principe gewonnen, hoewel hij ervoor kan kiezen door te spelen.

Het spel is ontwikkeld door Sid Meier en Brian Reynolds, de ontwikkelaars van respectievelijk Civilization I en Civilization II.

Controverses[bewerken]

Hoewel het spel goed werd ontvangen waren er wel een aantal controverses. Sid Meier wilde slavernij als element introduceren, maar MicroProse stond dit niet toe uit angst voor protesten van anti-racistische organisaties. Meier vond echter dat slavernij een wezenlijk element in de Amerikaanse geschiedenis vormde, en was het hier zeer mee oneens.

Een andere controverse is het weglaten van een aantal andere Europese koloniale machten, waarbij met name het ontbreken van Portugal opmerkelijk was. Hoewel ook andere kolonisators als Zweden, Koerland, Rusland, Schotland, Denemarken niet in het spel voorkwamen, speelden deze lang niet zo'n grote rol als Portugal dat de oostelijke helft van Zuid-Amerika koloniseerde. Deze opmerkelijke weglating leverde kritiek van spelers op.

Het Nederlandse gametijdschrift Power Unlimited merkte verder in zijn recensie op dat de Indianen zich in het spel (te) onderdanig zouden gedragen.

Remake[bewerken]

De ontwikkelaar van Civilization IV, Firaxis Games, heeft bekendgemaakt dat ze nu werken aan een remake van Colonization die werkt met de engine van Civilization IV.[1]. Dit spel is in september 2008 in de winkels verschenen. Hoewel het spel grafisch flink wordt gemoderniseerd, lijkt het erop dat het inhoudelijk dicht bij het origineel blijft. Het nieuwe spel draagt de naam: Sid Meier's Civilization IV: Colonization.

Platform[bewerken]

jaar platform
Amiga 1995
DOS 1994
Macintosh 1995
Windows 1995