Naar inhoud springen

Conostethus venustus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Erik Wannee (overleg | bijdragen) op 13 feb 2020 om 08:44.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Conostethus venustus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Conostethus
Fieber, 1858
Soort
Conostethus venustus
(Fieber, 1858)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Conostethus venustus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De sierlijke kegelblindwants (Conostethus venustus) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Franz Xaver Fieber in 1858.

Uiterlijk

De redelijk langwerpig ovaal gevormde, grotendeels lichtgroene blindwants is macropteer (langvleugelig) en kan 2,5 tot 3 mm lang worden. De poten zijn ook groen van kleur, de antennes vrij licht. Net als bij de andere Nederlandse soorten uit dit geslacht loopt er een dunne lichte middenstreep in de lengte over het halsschild en scutellum. Vaak zijn de voorvleugels aan de binnenrand rood gekleurd met grijze putjes. Het doorzichtige, lichtgrijze deel van de voorvleugels heeft rode aders.

Leefwijze

De wantsen leven op kamillesoorten zoals echte kamille (Matricaria chamomilla), valse kamille (Anthemis arvensis), schijfkamille (Matricaria discoidea) en reukeloze kamille (Tripleurospermum maritimum). Er zijn twee generaties per jaar. De volgroeide wantsen kunnen van mei tot oktober waargenomen worden en ze overwinteren als eitje.

Leefgebied

Van oorsprong komt de wants uit het middellandsezeegebied en sinds 1981 wordt hij ook steeds vaker in Nederland waargenomen met uitzondering van het noorden. Het verspreidingsgebied is Palearctisch van Europa tot in Azië en Noord-Afrika.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: