Silphidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Silphidae
Doodgraver
Doodgraver
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Coleoptera (Kevers)
Onderorde: Polyphaga
Familie
Silphidae
Latreille, 1802
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Silphidae zijn een keverfamilie behorende tot de onderorde Polyphaga; ze worden in het Nederlands vaak aaskevers genoemd. De meeste (maar niet alle) leven inderdaad van of op aas. Vaak wordt er gejaagd op de andere insecten die op aas leven.

Kenmerken[bewerken]

Ze hebben knotsvormige antennen en een sterk ontwikkeld reukvermogen. De elytra zijn vaak sterk afgeknot. Het zijn meestal prima vliegers. Ze hebben een afgeplat, bruin of zwart lichaam, vaak met gele of rode banden of vlekken. De lichaamslengte varieert van 0,4 tot 4,5 cm.

In Midden-Europa zijn de onderfamilies Necrophorinae en Silphinae vertegenwoordigd. Bij de Necrophorinae zijn de dekschilden niet zo lang en laten de laatste paar segmenten van het achterlijf onbedekt. Bij de Silphinae bedekken de dekschilden wel het gehele achterlijf. Het geslacht Nicrophorus heeft korte dekschilden, die een gedeelte van het achterlijf onbedekt laten.

Voortplanting[bewerken]

Na de paring graven ze de grond weg onder een kadaver en leggen hun eieren naast het dode dier. Na het uitkomen beginnen de larven direct van het rottende vlees te eten. De larven worden ook vaak gevoerd met opgebraakt voorverteerd voedsel. Er zijn ook aaskevers die dierenmest tot balletjes oprollen en daarin hun eitjes leggen. Als de larven uitkomen, beginnen ze de mest van binnenuit op te eten.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor op het noordelijk halfrond, op de grond bij kadavers, mest en zwammen.

Geslachten[bewerken]

De familie omvat onder andere de volgende geslachten: