Naar inhoud springen

Simon Stevin Meester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Simon Stevin Meester was een eretitel die van 1998 tot 2017 jaarlijks door de Technologiestichting STW werd toegekend aan vooraanstaande onderzoekers voor hun werk op het gebied van Toegepaste en Technische Wetenschappen. De laureaten blonken uit in het verkrijgen van steun voor hun onderzoek en bewerkstelligden de toepassing van hun onderzoeksresultaten op een aansprekende manier. De prijs bestond uit een bedrag van een half miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze, en een bronzen sculptuur gemaakt door kunstenaar Rob Raaijmakers.

De eretitel was vernoemd naar Simon Stevin (1548-1620), de eerste grote ingenieur van Nederland, die bekend was voor zijn bijdragen aan wiskunde, natuurkunde, techniek en waterbouwkunde. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne wetenschap in Nederland.

De ontvangers van de Simon Stevin Meester titel waren:

Nadat de Technologiestichting STW opging in de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek werd in 2018 de Simon Stevin Meester titel samengevoegd met de Simon Stevin Gezel en Simon Stevin Leerling titels tot de Stevinpremie.