Simon Sulaiman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simon Sulaiman in 2009

Simon Sulaiman (Syrië, 1972) is een Nederlands krachtsporter. Hij is van origine een Suryoyo en sinds 1989 in Nederland woonachtig.

Hij werd in juli 2009 Sterkste Man van Nederland. Op 18 juli 2010 kon Sulaiman zijn titel niet verdedigen. Hij belde drie dagen van tevoren af dat hij door verschillende omstandigheden niet meedeed.[1]

Na begin jaren '90 met fitness te zijn begonnen, kreeg Sulaiman na het zien van een aantal 'Sterkste Man wedstrijden' op televisie de smaak te pakken. In het jaar 2000 begon hij met voorbereidingen op zijn toekomstige deelnames.

Sulaiman heeft een eigen bedrijf in Almere met enkele filialen in het land en een eigen sportschool in zijn woonplaats Almere.

Een aantal prestaties[bewerken]

Statistieken (fysiek)[bewerken]

  • Gewicht: 130–135 kg
  • Lengte: 190 cm

Beste prestaties (powerlifting)[bewerken]

Strongman Champions League (SCL) China, 2013[bewerken]

De Strongman Champions League is een doorlopend evenement met iedere keer (in een ander land) een winnaar en een eindklassement, later in het jaar. Jarno Hams deed voor Nederland mee; Sulaiman heeft echter een dubbele nationaliteit en deed daarom voor Syrië mee in het grootste Sterkste Man-evenement aller tijden in China dat ruim een week lang duurde, van 4 tot 13 juli 2013. 32 deelnemers streden individueel en in teamverband om de eer. Dit keer was er een groot showelement, zoals groots vuurwerk, dansers en enkele onderdelen waren, ondanks dat dit voor de deelnemers geen show was, een show. Zo was een van de onderdelen het in duoverband maken van een piramide van 25 wasmachines. De piramide moest er toonbaar uitzien, dus naast brute kracht is enige creativiteit en strategie ook nodig bij bijvoorbeeld dit onderdeel. Ook werden de atleten gekleed in oude kostuums, zodat zij op oude strijders leken en werden zij rondgereden in onder andere karren, getrokken door paarden.

Sulaiman, Hams en de andere Nederlanders die voor een ander land meededen, alsmede de Belg Jimmy Laureys, haalden de finale, waar 12 van de 32 mannen overbleven, niet. Savickas, de toen Sterkste Man van de Wereld en nog 11 anderen gingen door naar de finale, die Savickas won met 34 punten.

Externe links[bewerken]