Simon Sulaiman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Simon Sulaiman in 2009

Simon Sulaiman (Syrië, 1972) is een Nederlands krachtsporter. Hij is van Syrisch-Aramese origine en sinds 1989 in Nederland woonachtig.

Hij werd in juli 2009 Sterkste Man van Nederland. In 2010 kon Sulaiman door omstandigheden niet deelnemen en zijn titel niet verdedigen.[1]

Na begin jaren '90 met fitness te zijn begonnen, kreeg Sulaiman na het zien van een aantal 'Sterkste Man-wedstrijden' op televisie de smaak te pakken. In het jaar 2000 begon hij met voorbereidingen op zijn toekomstige deelnames.

Sulaiman heeft een eigen bedrijf in Almere met enkele filialen in het land en een eigen sportschool in zijn woonplaats Almere. De zoon van Simon Sulaiman, George Sulaiman, neemt ook deel aan 'Sterkste Man-wedstrijden'.

Een aantal prestaties[bewerken | brontekst bewerken]

Statistieken (fysiek)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gewicht: 130–135 kg
  • Lengte: 190 cm

Beste prestaties (powerlifting)[bewerken | brontekst bewerken]

Strongman Champions League (SCL) China, 2013[bewerken | brontekst bewerken]

De Strongman Champions League is een doorlopend evenement met iedere keer (in een ander land) een winnaar en een eindklassement, later in het jaar. Jarno Hams deed voor Nederland mee; Sulaiman heeft echter een dubbele nationaliteit en deed daarom voor Syrië mee in dit Sterkste Man-evenement in China dat ruim een week lang duurde, van 4 tot 13 juli 2013. 32 deelnemers streden individueel en in teamverband om de eer. Een van de onderdelen was het in duoverband maken van een piramide van 25 wasmachines. De piramide moest er toonbaar uitzien, dus naast brute kracht was enige creativiteit en strategie ook nodig bij bijvoorbeeld dit onderdeel. Ook werden de atleten gekleed in oude kostuums, zodat zij op oude strijders leken en werden zij rondgereden in onder andere karren, getrokken door paarden.

Sulaiman haalde de finale, waar 12 van de 32 mannen overbleven, niet. Savickas, de toen Sterkste Man van de Wereld, won de finale met 34 punten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]