Singapura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Singapura
Singapura
Singapura
Basisinformatie
Oorsprong Singapore
Fokstandaarden ACFA, CFA, GCCF, TICA
Lijst van kattenrassen

Singapura is een Singaporese kattenras.

Geschiedenis[bewerken]

Aan het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw vond een vooraanstaande Amerikaanse fokker een kolonie vreemd uitziende katten in Singapore. Hoe ze op straat terechtkwamen, is niet duidelijk, hoewel er overvloedig bewijs is dat de singapura al lang bestaat. Vanwege zijn wilde natuur werd hij ook wel 'rioolkat' of 'rivierkat' genoemd. Hij werd zelfs door de Singaporese autoriteiten afgemaakt.

Nu heeft een Maleisische regering de singapura gebombardeerd tot nationale kat en hem omgedoopt tot Kucinta: een woordspeling op kucing ("kat") en (a)ku cinta ("ik houd van"), "liefdeskat" zou een vrije vertaling kunnen zijn. De singapura won al snel de harten van de Europese kattenliefhebbers en is op weg om een echt kampioenenras te worden.

Uiterlijk[bewerken]

De singapura is klein, maar stevig en gespierd. Zijn ronde kopje heeft grote oren, die breed aan de onderkant zijn en spits bij de punt, en hij heeft enorme ogen. De nek is dik en kort, de snuit breed en de neus stomp. De neus en ogen zijn zwart omlijnd. De karakteristieke vacht van de singapura lijkt op een ticked tabby met alleen wat tekening op de rug en poten. De gebruikelijke kleur is bruinzwart agouti; de vacht heeft bruinzwarte spikkels op een ivoorkleurige basis.

Raskenmerken[bewerken]

  • Vacht: fijn, kort, ligt dicht tegen het lichaam, ivoorkleurig met bruinzwarte spikkels
  • Ogen: groot, rond, amandelvormig, glanzend, groen of goudkleurig
  • Overige kenmerken: enorme ogen in een rond kopje en een klein lijfje
  • Vachtverzorging: zeer eenvoudig; regelmatig borstelen
  • Karakter: aanhankelijk, lief, speels