Sint-Antonius (Zoersel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Antonius
Dorp in België Vlag van België
Sint-Antonius (België)
Sint-Antonius
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Zoersel Zoersel
Coördinaten 51° 16′ NB, 4° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,4 km²
Detailkaart
Sint-Antonius (Antwerpen)
Sint-Antonius
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Sint-Antonius is een dorp in de Belgische gemeente Zoersel. Het werd op 1 januari 1977 afgesplitst van de gemeente Brecht en bij Zoersel gevoegd. Tot die tijd heette de woonkern Sint-Antonius-Brecht. Sint-Antonius telt 5114 inwoners (2011) op zijn eigen grondgebied. De wijken Risschot en Zoerselhoek van Zoersel (als deelgemeente) en de Bloemenwijk van Halle sluiten morfologisch gezien aan bij de kern van Sint-Antonius wat deze grotere kern een totaal aantal inwoners geeft van om en bij de 10.000 (2011).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Antoniuskapel van Juxschot, zoals het dorp lang bekendstond, werd gebouwd in 1492 voor het honderdtal inwoners dat zich had gevestigd bij het kruispunt van de oude wegen Antwerpen-Turnhout (de huidige N12) en Lier-Breda.

Het gehucht met enkele boerderijen bleef bijzonder klein tot op het moment dat de weg Antwerpen-Turnhout werd verhard in 1750.

Sinds 1842 is de parochie onafhankelijk van de parochie Sint-Michiels van Brecht.

Omstreeks 1800 telde Sint-Antonius 180 inwoners, enkele kleine winkels en herbergen. Op een verregaande verkaveling was het wachten tot na de Tweede Wereldoorlog.