Sint-Benedictuskerk (Damwoude)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Benedictuskerk
Benediktustsjerke
Sint-Benedictuskerk
Plaats Damwoude
Denominatie Nederlands Hervormd (PKN)
Gewijd aan Benedictus van Nursia
Coördinaten 53° 17′ NB, 6° 1′ OL
Gebouwd in eind 12e eeuw
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  11681
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen
Toren 13e eeuw
Interieur
Orgel Albertus Antoni Hinsz
Afbeeldingen
Aanzicht vanaf de Doniawei
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Benedictuskerk of Benediktustsjerke is een oorspronkelijk romaanse kerk in Damwoude in de Nederlandse provincie Friesland.

Het dorp Damwoude telt twee oorspronkelijk romaanse kerken, de Sint-Benedictuskerk in het vroegere Dantumawoude en de Sint-Bonifatiuskerk in het vroegere Murmerwoude. Beide dorpen werden in 1971, samen met Akkerwoude, samengevoegd tot het huidige Damwoude.

De Benedictuskerk werd op het eind van de 12e eeuw gebouwd van tufsteen. De toren werd er in de 13e eeuw aan toegevoegd. In de loop der tijd zijn er diverse ingrijpende wijzigingen aangebracht, waardoor het romaanse karakter van kerk en toren deels verloren is gegaan. De toren, met zadeldak, was oorspronkelijk inpandig, maar kwam, na een verkleining van het schip, weer buiten de kerk te staan. Het koor dateert uit 1775.


In de kerk bevinden zich vier geschilderde cartouches uit 1599 met citaten uit de bijbel. Deze schilderingen zijn uniek en werden geschonken door de uit Jever afkomstige predikant Thomas Johannes Jeverensis.[1] Deze predikant was in 1597 vanuit Oost-Friesland naar Dantumawoude gekomen en vertrok weer in 1606 naar Grootegast.[2] De kerk bezit een orgel, dat gebouwd is door Albertus Antoni Hinsz.

De kerk is erkend als een rijksmonument.[3]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Benedictuskerk (Damwâld) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.