Sint-Jacobus de Meerderekerk (Enschede, 1934)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacobuskerk
De Jacobuskerk op de Oude Markt te Enschede
Plaats Enschede
Gewijd aan Sint Jakobus de Meerdere
Coördinaten 52° 13′ NB, 6° 54′ OL
Gebouwd in 1932-1933
Restauratie(s) 2010-2014
Monumentnummer  510596
Architectuur
Architect(en) H.W. Valk en J.H. Sluijmer
Bouwmethode Traditionalisme, met neoromaanse en Byzantijnse stijlkenmerken
Bouwmateriaal baksteen met natuurstenen details
Klokkentoren Rond galmgat. Klokken dateren van 1958
Interieur
Altaar Vervangen in 1963
Diverse Galerij van zeven rondbogen met daarin entree
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Jacobus de Meerderekerk is een kerk aan de Oude Markt in de Nederlandse stad Enschede. De Jacobusparochie is vooral bekend als parochie waar Alphons Ariëns als kapelaan gewerkt heeft. Ter herinnering aan hem wordt hier jaarlijks in november de 'Ariënsgedachtenis-viering' gehouden.

Voormalige gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Enschedese parochiekerk sinds de Reformatie verrees op de Oude Markt in 1842. Dit neoclassicistische gebouw, ontworpen door Christiaan Kramm, werd tijdens de stadsbrand in 1862 verwoest en in 1863 vervangen door een kerk in neogotische stijl, naar ontwerp van H.J. van den Brink. Deze kerk werd in 1932 wegens bouwvalligheid afgebroken.

Bouw huidige kerk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1931 kregen architecten H.W. Valk en J.H. Sluijmer de opdracht samen een nieuwe kerk te ontwerpen. Onbekend is welk aandeel elke architect had in het ontwerp. De eerste steen werd gelegd door pastoor W.A. Rademaker op 25 juli 1932, het feest van Sint Jakobus de Meerdere, de patroonheilige van Enschede. Aannemer was G. Ribberink uit Hengelo. De consecratie geschiedde op 29 juni 1933 door mgr. J. H. G. Jansen, aartsbisschop van Utrecht[1]. Kapelaan van de Jacobusparochie rond de bouwjaren (nl. van 1929 tot najaar 1933) was G.J.A. Leussink. De torenklokken dateren van 1958. De volgende kunstenaars hebben de volgende elementen van de kerk bijgedragen:

Plaquette van de stichting historische sociëteit Enschede - Lonneker bevestigd aan de voorzijde.
Binnenzijde grote koepel.

Het midden van de kerk bestaat uit een grote en een kleine hangkoepel met relatief kleine, ronde ramen en koperen daken. Tussen de zuilen waarop deze rusten worden spitsbogen gebruikt.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk had van begin 2012 tot september 2014 de functie van 'Eucharistisch Centrum' voor de stadsparochie St.-Jacobus de Meerdere. Daarna is die functie overgegaan naar de Sint-Jozefkerk. In de Jacobuskerk worden sindsdien regelmatig internationale (deels Engelse) Missen opgedragen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jacobuskerk, Enschede van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.