Sint-Oelbertgymnasium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sint-Oelbert Gymnasium)
Sint-Oelbertgymnasium
Algemeen
Locatie Warandelaan 3, Oosterhout, Nederland
Opgericht 1887 Oprichting priesterschool
1959 Toelating externen
1972 Onafhankelijke onderwijsstichting
Denominatie Rooms-katholiek
Onderwijsniveaus gymnasium
Bevoegd gezag Onderwijsstichting Sint-Oelbert
Personen
Rector Auke van Ast (2020-)
Conrector Ad Vermeulen (2009-)
Leraren 58
Leerlingen 640
Overig
Afkorting Oelbert
Motto Durf te denken dromen en doen
Schoolkrant Vita
Website http://www.oelbert.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Sint-Oelbertgymnasium is een katholieke school in Oosterhout, Noord-Brabant. Het enige schooltype is voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, gymnasium, dus Latijn of Grieks is verplicht. Het is een vrij kleine school met zo'n zevenhonderd leerlingen, die genoemd is naar Sint-Oelbertus, een pater die rond 1800 leefde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Sint-Oelbertgymnasium komt voort uit het kleinseminarie van de paters Kapucijnen, gesticht in 1887 in Langeweg. In 1944 werd dit gebouw zwaar beschadigd door oorlogshandelingen en in 1953 kon de school verhuizen naar het huidige gebouw aan de Warandelaan in Oosterhout. Vanaf 1959 werden externen toegelaten. Bij die gelegenheid werd de naam van de school veranderd in ‘Sint-Oelbertgymnasium/seminarie Paters Kapucijnen'. In 1966 startte het college met co-educatie. Op 5 mei 1972 werd de Stichting Seminarie Paters Kapucijnen omgezet in de Onderwijsstichting Sint-Oelbert. De laatste pater kapucijn ging in 1986 met pensioen.

Controversies[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 kwam de school in opspraak toen een leerling een erotica bundel schreef over zijn medeleerlingen. Een jaar eerder schreef hij de bundel, die vervolgens in 2011 op het internet belande zonder zijn medeweten. De bundel is na verzoek van de rector offline gehaald [1][2].

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende oud-leraren[bewerken | brontekst bewerken]

  • Yves de Boer (1974-1998) was vierentwintig jaar docent aan het Oelbertgymnasium en maakte in 1998 de overstap naar het openbaar bestuur.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]