Sint-Pauluskathedraal (Valletta)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Pauluskathedraal
SPAC.jpg
Plaats Valletta, Malta
Denominatie Kerk van Engeland
Gebouwd in 1839-1844
Gewijd aan Paulus
Architectuur
Architect(en) William Scamp
Stijlperiode Neoclassicistisch
Titelkerk
Bisdom Gibraltar in Europa
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Pauluskathedraal (Engels: St Paul's Pro-Cathedral, Maltees: Il-Pro-Katidral ta' San Pawl) is een prokathedraal van de Anglicaanse Kerk in Valletta, Malta. De prokathedraal hoort bij het bisdom Gibraltar in Europa. Van dit bisdom is de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid in Gibraltar de hoofdkathedraal. In Brussel staat een tweede prokathedraal van het bisdom, de Heilige Drievuldigheidskathedraal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de bouw van de kerk werd opdracht gegeven door Adelheid van Saksen-Meiningen. Zij nam zelf de kosten van de bouw op zich, de locatie werd geregeld door de Britse overheid. Op 20 maart 1839 legde zij de eerste steen. Het eerste ontwerp voor het gebouw kwam van Richard Lankasheer. In 1841 bleek zijn constructie echter instabiel, waardoor er opnieuw begonnen werd met de bouw, ditmaal naar ontwerp van William Scamp. Door bombardementen moesten er enkele reparaties worden uitgevoerd na de Tweede Wereldoorlog. De schade viel, zeker gezien de zware bombardementen op Valletta, mee.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De kerk werd aan Paulus opgedragen, omdat deze apostel volgens het Bijbelboek Handelingen op het eiland aanspoelde na een schipbreuk.