Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk
Anderlecht, Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk 02.jpg
Plaats Anderlecht
Coördinaten 50° 50′ NB, 4° 18′ OL
Detailkaart
Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk
Lijst van kerken in Brussel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De collegiale Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk is een gotische kerk aan het Dapperheidsplein in de Belgische gemeente Anderlecht. Het adjectief "collegiaal" betekent dat er een kapittel van kanunniken gevestigd was.

Geschiedenis[bewerken]

Het was de oppermachtige familie van Aa die het kapittel, toegewijd aan Sint-Pieter stichtte.[1]

De kerk is toegewijd aan Sint-Pieter en Guido van Anderlecht, een plaatselijke boerenzoon die op pelgrimstocht ging naar Jeruzalem en Rome. Hij stierf in Anderlecht, vermoedelijk in 1012, en na zijn dood werden talrijke mirakels aan hem toegeschreven, zodat Anderlecht een bedevaartsoord werd.

Op de plaats van deze kerk stond reeds in de achtste eeuw een kapel. In de 11e en 12e eeuw werd er een romaanse kerk gewijd aan Sint-Pieter gebouwd, met het graf van Sint-Guido in de crypte. In 1046 werd het kanunnikenkapittel van Anderlecht in de kerk opgericht.

In de veertiende eeuw werd begonnen met de bouw van de grote gotische kerk. Van 1479 tot 1485 overzag Jan van Ruysbroeck de werken. De bouw werd voltooid in 1527.

De neogotische torenspits dateert uit de negentiende eeuw bij een "restauratie" onder leiding van de architect Jules Jacques Van Ysendyck.

Beschrijving[bewerken]

De crypte is bewaard gebleven. In deze crypte staan vier zuilen die vermoedelijk afkomstig zijn uit een Romeinse villa in Anderlecht.

Boven de ingang van de kerk staan drie beelden, die respectievelijk Sint-Pieter, de maagd Maria met het kindje Jezus, en Sint-Guido voorstellen.

Vlak bij de kerk bevindt zich het oude begijnhof van Anderlecht en het Erasmushuis.