Naar inhoud springen

Sint Hubertusberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sint Hubertusberg is de laatste televisieserie van het komische trio Jiskefet.

Het scenario is geschreven door Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn, die net zoals altijd ook in de serie meespelen. De serie kwam op TV in 2005. Alle afleveringen zijn inmiddels op dvd verschenen. De serie draait om vier bejaarden: Beekman, Van Zijl, Pos en Faber, die hun laatste dagen slijten in verpleeghuis Sint Hubertusberg. Daar worden ze slecht behandeld door de strenge hoofdzuster.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Vaste rollen[bewerken | brontekst bewerken]

Gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. De Stagiaire
 2. De Zoon
 3. Het Uitje
 4. Het Feest
 5. De Nagel
 6. Martha
 7. Tussen Kunst en Kitsch
 8. Afscheid

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Vier bejaarden, Beekman, Van Zijl, Pos en Faber, zitten in Sint Hubertusberg, een ongezellig verpleeghuis. Ze worden geminacht en verkeerd behandeld door de strenge hoofdzuster. Rita (door meneer Faber "kleine zuster" genoemd), de onzekere stagiaire, gaat gevoeliger te werk dan de hoofdzuster, waardoor ze veel kritiek krijgt. Hoewel ze vriendelijk tegen de bejaarden is, denkt ze dat het beter is net zo streng te zijn als de hoofdzuster. De bejaarden halen soms wat streken uit, waarna ze ervan langs krijgen van de hoofdzuster. Met saaie activiteiten proberen de zusters hun leven op te beuren, wat niet wegneemt dat de bejaarden het liefst weg willen uit het verpleeghuis. Een van de bejaarden, meneer Faber, is aan het eind van elke aflevering op zijn kamer te zien. Gedurende de hele serie is hij een gat aan het maken in de muur van zijn kamer. In de laatste aflevering, waar Rita ontslagen wordt, is het gat groot genoeg en hij ontsnapt. Al snel wordt het gat ontdekt en gaan de hoofdzuster en enkele mannen hem met bloedhonden (St. Hubertushonden) achterna. Als Faber en de hoofdzuster weg zijn, maken de overige bejaarden daar gebruik van om een feestje te bouwen. Faber wordt moe van het rennen, en lijkt gepakt te worden. Hij wordt echter door Rita meegenomen in een auto en weet zo zijn belagers te ontvluchten. De andere bejaarden gooien het bejaardentehuis vol met benzine en steken het, met zichzelf erin, in brand. Waarschijnlijk komen Beekman, Van Zijl en Pos om in het vuur, terwijl hun gehate verpleeghuis afbrandt.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

 • In de aflevering van 30 november 2003 keert Hans Teeuwen terug als Sinterklaas en bezoekt hij een verzorgingstehuis. Hierin doet hij er t.o.v. de Debiteuren/Crediteuren-aflevering nog een schepje bovenop. Omdat Beppie Melissen de hoofdzuster al speelt en de personages Max Faber en Ans Pos al voorkomen, kan deze scene gezien worden als een voorloper van de Sint Hubertusberg. Daarin zijn de personages verder uitgewerkt en is het decor volledig veranderd.
 • In aflevering 5: Nagel, verschijnt een van de dames van Stichting Hulp; Guusje (Romeyn).
 • In aflevering 7: Tussen Kunst en Kitsch komt Oboema (Romeyn) voor, een personage uit een eerdere serie van Jiskefet, Oboema en José. Oboema wil meedoen aan het programma, dat zich in Sint Hubertusberg ophoudt, maar wordt afgewezen omdat hij niet in het verpleeghuis werkt of woont.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]