Sjoelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sjoelen
Sjoelbak
Algemene gegevens
Organisatie Vlag van Nederland Nederland: ANS / SFON
Vlag van België België: BSF
Type Individuele sport
Categorie Behendigheidssport
Locatie Sjoelbak
Competities / Kampioenschappen
Competities NK / BK / WK
Kampioenen
Nederlands kampioen
Ronald Polman (2023)[1]
Hettie Kleine (2023)[1]
Wereldkampioen
Siem Oostenbrink (2023)[2]
Elly Mensen (2023)[2]
Verwante sporten
Verwante sporten Curling, shove ha'penny, shuffleboard
Portaal  Portaalicoon   Sport
Polygoonjournaal uit 1976. Het eerste wereldkampioenschap sjoelen wordt gehouden in het Noord-Brabantse Alphen.

Sjoelen is een gezelschapsspel en sport, waarbij de spelers in drie beurten 30 schijven door vier kleine gleufjes op het einde van de plank moeten schuiven. De eerste keer wordt met alle schijven geschoven, de tweede en de derde keer met de schijven die nog niet in een vakje beland zijn. De schijven krijgen het aantal punten van het vak waar ze in terechtgekomen zijn (v.l.n.r. 2-3-4-1).

Het spel[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoelen wordt gespeeld op een houten bak (de sjoelbak) met houten schijven. Aan het eind van de bak zitten vier poorten, met kleine openingen waar de schijven net doorheen passen. Het doel van het spel is de schijven schuivend door de poorten te werpen. Als alle stenen zijn geworpen, worden de stenen die niet in een poort zitten weer teruggehaald. Deze zijn dan voor de tweede en derde beurt. Na drie beurten worden de punten geteld. Voor het bepalen of een steen wel of niet in een van de vier vakken is gelden officiële regels, aangezien sjoelen een erkende sport is. De juiste regel is dat de steen in zijn geheel onder of voorbij de opening moet liggen. Vaak wordt in huiselijke kringen gehanteerd: het schuiven met een vinger of ander voorwerp langs de poorten en wanneer de steen bij die beweging de poort inschuift telt deze mee, schuift de steen weer naar buiten, telt deze niet mee.

Een steen die tijdens het spel schuin of geheel op een andere steen terechtkomt, wordt bok genoemd en mag in dezelfde beurt officieel niet opnieuw gespeeld worden. Dat geldt ook voor een steen die vanuit het middengedeelte of vanuit de vier vakken abusievelijk buiten de bak terecht is gekomen. Buiten officiële wedstrijden wordt hier vaak van afgeweken.

Het spel wordt vaak in huiselijke kring als gezelschapsspel gespeeld, maar ook op braderieën, waarbij vaak om een extra dagprijs voor de hoogste score van de dag wordt gestreden.

De bak[bewerken | brontekst bewerken]

De sjoelbak is twee meter lang. De poorten hebben (van links naar rechts) als waarde 2, 3, 4 en 1. De waarde is aangegeven met behulp van koperen nagels (spijkers) of met zwarte stippen die boven het poortje zijn aangebracht . Tussen de open voorzijde en het middelste deel is een dwarslat aangebracht. Deze dwarslat wordt ook wel "handlanger" of "afzetbalk" genoemd. Deze markeert de grens tussen het werpgedeelte en het middelste deel, waar de stenen alleen door andere stenen bewogen mogen worden. Stenen die terugketsen tot in het werpgedeelte mogen niet opnieuw gespeeld worden; wel mogen deze hieruit verwijderd worden. Van deze regel wordt in huiselijke kring vaak afgeweken.

De dwarslat wordt tevens gebruikt om tijdens het spel de nog te werpen stenen op te zetten. Vaak gebeurt dit in zes stapeltjes van vijf stenen, omdat de hoogte daarvan overeenkomt met de greep van een modale hand. Volgens de officiële regels mag dit niet.

De schijven zijn van beukenhout en enigszins hol, zodat ze alleen met de buitenring de baan raken. De wrijving met de bak wordt zo beperkt. Ze zijn 13 mm dik en 52 mm in diameter. Het spel heeft 30 schijven. Officiële sjoelwedstrijden worden gespeeld op wedstrijdbakken van de merken Schilte of Heemskerk.[3] Het bedrijf Homas, dat eerder wedstrijdbakken maakte is niet langer actief.

Voor het onderhoud van de sjoelbak wordt aanbevolen het opwrijven van de binnenkanten met een wollen doek en wat aardappel(zet)meel op het glijvlak strooien. Andere middelen zoals schoonmaakmiddel, meubelspray of was kunnen gemakkelijk vuil aantrekken.

Overzicht van de belangrijkste in Nederland verkrijgbare sjoelbakken (maten in cm):

Merk Type Lengte Breedte Hoogte
Schilte S240 ¹ 200 40 6,5
Heemskerk HS-50 ¹ 200 40,5 5,5
HS-40 ² 200 40,5 5,5
HS-30 200 39,5 4
Mini ³ 115 29 4
Homas S25 200 40,8 4,4
S30 205 42,5 8
S40 200 41,2 6,3

¹ De officiële wedstrijdsjoelbak. ² Hier bestaat ook een opklapbare versie van. ³ Met 30 schijven met een diameter van 28 mm.

Puntentelling[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere poort heeft een andere puntenwaarde. Aan de buitenkant zitten de 1 en de 2, in het midden de 3 en de 4. Als men in elk vak achter de opening een steen heeft zitten, dan is die combinatie geen 10 maar 20 punten waard. In ieder vak twee stenen is dan 40 punten, en zo verder. Voor eventuele overgebleven stenen krijgt men de puntenwaarde van de poort. Met de dertig stenen kunnen dus 148 punten worden behaald: zeven combinaties van vier stenen van elk 20 punten, plus twee stenen × 4 punten.

Boven op die maximale score van 148 punten kan nog een bonus van maximaal 8 punten worden behaald indien de speler de score van 148 punten behaald heeft in één onderbeurt. Indien 148 in één onderbeurt is behaald krijgt de speler twee keer één schijf terug. Is de 148 behaald in twee onderbeurten, dan krijgt de speler één keer één schijf terug. De schijf wordt gespeeld waarna opnieuw wordt gestapeld. Indien de schijf twee keer terug moet worden gegeven, wordt diezelfde schijf nogmaals gespeeld. Alleen het resultaat van de gespeelde schijf in de eerste en, indien van toepassing, tweede keer telt. Het aantal behaalde bonuspunten wordt berekend volgens bovenstaande puntentelling, maximaal kan dus twee keer 4 bonuspunten worden behaald. De uiteindelijke score is de som van de behaalde punten en bonuspunten. Voorbeelden:

 1. Een speler heeft 148 punten gescoord in twee onderbeurten. Hij krijgt nu nog één schijf terug, welke hij in vak 2 werpt. De speler heeft nu 148 + 2 = 150 punten behaald.
 2. Een speler heeft 148 punten gescoord in één onderbeurt. Hij krijgt nu nog twee keer één schijf terug. De eerste keer werpt hij deze in vak 4, de tweede keer in vak 1. De speler heeft nu 148 + 4 + 1 = 153 punten gescoord. Het absolute maximum is dus 148 + 4 + 4 = 156.

Indien een speler de sjoelschijven vooral in de 1-puntsgleuf schuift is er sprake van eendjes voeren.

Sjoelsport[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden diverse officiële wedstrijden gespeeld onder de vlag van de Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS), aangesloten bij het NOC*NSF, of het Sjoelgewest Zuid Nederland (SZN), zoals voorrondes per afdeling voor plaatsing van het NK, wedstrijden voor de Nederlandse Beker, de Nederlandse kampioenschappen en Interlandwedstrijden.

In april 2008 was er voor het eerst in dertig jaar een wereldkampioenschapstoernooi. Buiten deze wedstrijden om vinden er wekelijks diverse toernooien plaats in heel Nederland. Ook in 2008 vond voor het eerst het officieuze gemengde Open NK plaats in Utrecht. Outsider Guido La Rose was de winnaar van de wissel-BOKaal. In 2009 was het officieuze Open NK in Breda.

Spelsystemen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn diverse spelsystemen die toegepast kunnen worden als training, bij demonstraties en op wedstrijden. Het aantal schijven waarmee wordt gesjoeld kan anders zijn. De puntentelling kan anders zijn. Het stapelen van de schijven kan aangepast zijn. De BONUS kan anders zijn. Een voorbeeld is het Nederlands Kampioenschap NK 20-2 en Sixpack. In het verleden zijn ook meerdere wedstrijden in andere spelsystemen gespeeld.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Haakse sjoelbak op de vrijmarkt in Woerden
 • Het woord ‘sjoelen’ is ontleend aan het Fries.[4]
 • Het eerste wereldkampioenschap sjoelen werd gehouden in Alphen, Noord-Brabant in 1976. Bij de heren werd Joop van Leeuwen uit Aalsmeer kampioen. Mevrouw Joossen uit Breda werd kampioen bij de dames, en jeugdwereldkampioen, toen nog uit Delfzijl, werd Siem Oostenbrink.
 • Ron Swiersema heeft in 1977 gedurende 25 uur achter elkaar gesjoeld. Hij scoorde 59.739 punten in 411 beurten, gemiddeld 145,35 per beurt.[5] Hiermee heeft hij het wereldduurrecord in handen. Ron behaalde de maximumscore van 148 punten 181 keer, waarvan 62 keer in 2 worpen. (De bonus hiervoor bestond in 1977 nog niet, dus dit leverde geen extra punten op.)
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van april 2008 is bij de heren gewonnen door Dick Eijlers (Nederland) en bij de dames door Nelly Eekhof (Nederland). De vijftienjarige Eijlers mocht bij uitzondering meedoen met de senioren op het WK. In 2009 pakte hij opnieuw de titel bij de heren. Bij de dames won toen Jacqueline Heijnis.
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van mei 2011 in het Duitse Hude is bij de heren gewonnen door Martin van den Heuvel en bij de dames door Geesje van der Linde.
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van mei 2013 in het Nederlandse Lisse is bij de heren gewonnen door Siem Oostenbrink en bij de dames door Elly Mensen.
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van mei 2015 in Tsjechië (Verdryne) is bij de heren opnieuw gewonnen door Siem Oostenbrink en bij de dames door Geesje van der Linde.
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van mei 2017 in Frankrijk (Lampertheim) is bij de heren opnieuw gewonnen door Siem Oostenbrink en bij de dames door Ida Maytum.
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van 2019 in Duitsland (Wusting) is bij de heren gewonnen door Stefan Kiwiet en bij de dames door de Duitse Carmen Harms.
 • In het Engels heet het spel wel shuffleboard of shovelboard, hoewel shuffleboard ook een spel is dat veel op curling lijkt. Ook in België wordt er veel gesjoeld, en in Duitsland heet het spel Jakkolo. Het Tsjechisch heeft het Nederlandse woord overgenomen: šulbak, en ook in Duitsland wordt ons woord Sjoelbak wel gebruikt voor het spel sjoelen.
 • Station Den Haag Centraal wordt weleens schertsend sjoelbak genoemd. Dit omdat de sporen allemaal doodlopen onder de overkapping van het station.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. a b https://sjoelsport.nl/nk-individueel/nk-individueel-15-april-2023/
 2. a b https://sjoelsport.nl/wk-sjoelen/wk-2023-31-augustus-tot-en-met-2-september-2023/
 3. Mulder, Jos, ANS Wedstrijd Sjoelbakken. Algemene Nederlandse Sjoelbond (17 juli 2023). Geraadpleegd op 24 augustus 2023.
 4. Etymologiebank.nl
 5. Wereldduurrecord sjoelen. Schilder's nieuws- en advertentieblad (17 november 1977). Gearchiveerd op 13 augustus 2018. Geraadpleegd op 15 augustus 2018.
Zie de categorie Sjoelen en gerelateerde spellen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.