Sjoelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sjoelen
Sjoelbak
Algemene gegevens
Organisatie Vlag van Nederland Nederland: ANS / SFON
Vlag van België België: BSF
Type Ind. sport
Categorie Behendigheidssport
Locatie Sjoelbak
Competities / Kampioenschappen
Competities NK / BK / WK
Kampioenen
Vlag van Nederland kampioen
Ronald Polman (2018)
Hettie Kleine (2018)
Wereldkampioen
Siem Oostenbrink (2017)
Ida Maytum (2017)
Verwante sporten
Verwante sporten Curling, Shove ha'penny, Shuffleboard
Portaal  Portaalicoon   Sport
Polygoonjournaal uit 1976. Het eerste wereldkampioenschap sjoelen wordt gehouden in het Noord-Brabantse Alphen.

Sjoelen is een Nederlands gezelschapsspel en sport, waarbij de spelers in drie beurten 30 schijven door vier kleine gleufjes op het einde van de plank moeten schuiven. De eerste keer wordt met alle schijven geschoven, de tweede en de derde keer met de schijven die nog niet in een vakje beland zijn. De schijven krijgen het aantal punten van het vak waar ze in terechtgekomen zijn (2-3-4-1).

Het spel[bewerken]

Sjoelen wordt gespeeld op een houten bak (de sjoelbak) met houten schijven. Aan het eind van de bak zitten vier poorten, met kleine openingen waar de schijven net doorheen passen. Het doel van het spel is de schijven schuivend door de poorten te werpen. Als alle stenen zijn geworpen, worden de stenen die niet in een poort zitten weer teruggehaald. Deze zijn dan voor de tweede en derde beurt. Na drie beurten worden de punten geteld. Voor het bepalen of een steen wel of niet in een van de vier vakken is gelden officiële regels, aangezien sjoelen een erkende sport is. De juiste regel is dat de steen in zijn geheel de opening moet zijn gepasseerd. Vaak wordt in huiselijke kringen gehanteerd: het schuiven met een vinger of ander voorwerp langs de poorten en wanneer de steen bij die beweging de poort inschuift telt deze mee, schuift de steen weer naar buiten, telt deze niet mee.

Een steen die tijdens het spel schuin of geheel op een andere steen terechtkomt, wordt bok genoemd en mag in dezelfde beurt officieel niet opnieuw gespeeld worden. Dat geldt ook voor een steen die vanuit het middengedeelte of vanuit de vier vakken abusievelijk buiten de bak terecht is gekomen. Buiten officiële wedstrijden wordt hier vaak van afgeweken.

Het spel wordt vaak in huiselijke kring als gezelschapsspel gespeeld, maar ook op braderieën, waarbij vaak om een extra dagprijs voor de hoogste score van de dag wordt gestreden. Ook is de officiële sjoelsport in opkomst.

De bak[bewerken]

De sjoelbak is 2 meter lang. De poorten hebben (van links naar rechts) als waarde 2, 3, 4 en 1. De waarde is aangegeven met behulp van koperen nagels (spijkers) die boven het poortje zijn aangebracht. Tussen de open voorzijde en het middelste deel is een dwarslat aangebracht. Deze dwarslat wordt ook wel "handlanger" of "afzetbalk" genoemd. Deze markeert de grens tussen het werpgedeelte en het middelste deel, waar de stenen alleen door andere stenen bewogen mogen worden. Stenen die terugketsen tot in het werpgedeelte mogen niet opnieuw gespeeld worden; van deze regel wordt in huiselijke kring vaak afgeweken.

De dwarslat wordt tevens gebruikt om tijdens het spel de nog te werpen stenen op te zetten. Vaak gebeurt dit in zes stapeltjes van vijf stenen, omdat de hoogte daarvan overeenkomt met de greep van een modale hand. Volgens de officiële regels mag dit niet.

De schijven zijn van beukenhout en enigszins hol, zodat ze alleen met de buitenring de baan raken. De wrijving met de bak wordt zo beperkt. Ze zijn 13 mm dik en 52 mm in diameter. Het spel heeft in totaal 30 schijven. Officiële sjoelwedstrijden dienen gespeeld te worden op officiële wedstrijdbakken van het merk Schilte. Vroeger werden deze bakken gemaakt door het bedrijf Homas.

Voor het onderhoud van de sjoelbak wordt aanbevolen het opwrijven van de binnenkanten met een wollen doek en wat aardappel(zet)meel op het glijvlak strooien. Andere middelen zoals schoonmaakmiddel, meubelspray of was kunnen gemakkelijk vuil aantrekken.

Overzicht van de belangrijkste in Nederland verkrijgbare sjoelbakken (maten in cm):

Merk Type Lengte Breedte Hoogte
Schilte S240 ¹ 200 40 6,5
Homas S25 200 40,8 4,4
S30 205 42,5 8
S40 200 41,2 6,3
Heemskerk HS40 ² 200 40,5 5,5
HS30 200 39,5 4
Mini ³ 118 28,3 3,4

¹ De officiële wedstrijdsjoelbak. ² Hier bestaat ook een opklapbare versie van. ³ Met 20 schijven met een diameter van 28 mm.

Puntentelling[bewerken]

Iedere poort heeft een andere puntenwaarde. Aan de buitenkant zitten de 1 en de 2. In het midden de 3 en de 4. Als men in elk vak achter de opening een steen heeft zitten, dan is die combinatie geen 10 maar 20 punten waard. In ieder vak twee stenen is dan 40 punten, en zo verder. Eventuele overgebleven stenen zijn de waarde van de poort. Met de dertig stenen kan 148 punten worden behaald, dat wil zeggen zeven combinaties van vier stenen van elk 20 punten, plus twee stenen × 4 punten.

Boven op die maximale score van 148 punten kan nog een bonus van maximaal 8 punten worden behaald indien de speler de score van 148 punten behaald heeft in één onderbeurt. Indien 148 in één onderbeurt is behaald krijgt de speler twee keer één schijf terug. Is de 148 behaald in twee onderbeurten, dan krijgt de speler één keer één schijf terug. De schijf wordt gespeeld waarna opnieuw wordt gestapeld. Indien de schijf twee keer terug moet worden gegeven, wordt diezelfde schijf nogmaals gespeeld. Alleen het resultaat van de gespeelde schijf in de eerste en, indien van toepassing, tweede keer telt. Het aantal behaalde bonuspunten wordt berekend volgens bovenstaande puntentelling, maximaal kan dus twee keer 4 bonuspunten worden behaald. De uiteindelijke score is de som van de behaalde punten en bonuspunten. Voorbeelden:

 1. Een speler heeft 148 punten gescoord in twee onderbeurten. Hij krijgt nu nog één schijf terug, welke hij in vak 2 werpt. De speler heeft nu 148 + 2 = 150 punten behaald.
 2. Een speler heeft 148 punten gescoord in één onderbeurt. Hij krijgt nu nog twee keer één schijf terug. De eerste keer werpt hij deze in vak 4, de tweede keer in vak 1. De speler heeft nu 148 + 4 + 1 = 153 punten gescoord. Het absolute maximum is dus 148 + 4 + 4 = 156.

Indien een speler de sjoelschijven vooral in de 1-puntsgleuf schuift is er sprake van Eendjes voeren.

Sjoelsport[bewerken]

Het spel wordt tegenwoordig steeds vaker als sport gezien.[bron?] Er worden diverse officiële wedstrijden gespeeld onder de vlag van de Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS) (aangesloten bij het NOC*NSF) of het Sjoelgewest Zuid Nederland (SZN), zoals voorrondes per afdeling voor plaatsing van het NK, wedstrijden voor de Nederlandse Beker, de Nederlandse Kampioenschappen en Interlandwedstrijden.

In april 2008 was er voor het eerst in dertig jaar weer een wereldkampioenschapstoernooi. Buiten deze wedstrijden om vinden er wekelijks diverse toernooien plaats in heel Nederland. Ook in 2008 vond voor het eerst het officieuze gemengde Open NK plaats in Utrecht. Outsider Guido La Rose was de winnaar van de wissel-BOKaal. In 2009 was het officieuze Open NK in Breda.

Spelsystemen (Bron Wim Voorbij)[bewerken]

Net als bij het biljarten kent de sjoelsport enkele spelsystemen. In 1978 werd in Baambrugge, gemeente Abcoude, al een eerste wedstrijd gespeeld in het spelsysteem "single count". Sjoelclub Aalsmeer organiseerde als eerste een wedstrijd over meerdere spelsystemen. Na elke ronde was er een tussenstand in elk spelsysteem. Bij Verkade in Zaandam werd vaak het spelsysteem "Zaandams" gespeeld. Ook "Oost-Gronings" en "Helmonds" zijn spelsystemen, naar een plaats genoemd, die vaak werden gespeeld. Landelijke wedstrijden in spelsystemen zie je niet zo vaak. Top sjoelers kunnen veel meer afstand creëren ten opzichte van de concurrentie dan met het spelsysteem Libre. Voor de sport zou dit een uitdaging zijn.

Libre[bewerken]

Libre wordt gespeeld met dertig schijven. De puntentelling gaat als volgt. In elk vak een schijf is 20 punten. Maximaal in elk vak zeven schijven is al 140 punten en twee schijven extra in vakje vier is 148 punten.

Uitzonderingen betreffen het volgende. Indien alle schijven in één worp worden benut en 148 punten wordt gescoord krijgt men twee bonusschijven. Maximum haalbaar is dan 156 punten, wanneer die twee schijven in vakje vier komen. Indien alle schijven in twee worpen worden benut en 148 punten wordt gescoord krijgt men één bonusschijf. Maximum haalbaar is daarna nog 152 punten, wanneer die schijf in vakje vier komt.

Twee Worpen (2 Onderbeurten)[bewerken]

In het spraakgebruik bij sjoelwedstrijden wordt meestal gezegd ‘twee beurten’ maar officieel is het ‘twee worpen’.

Twee Worpen wordt gespeeld met dertig schijven. De puntentelling is normaal, dus in elk vak een schijf is twintig punten. De uitzondering betreft het volgende: een beurt bestaat hier uit twee worpen. Het verschil met Libre is dus één worp minder.

Voorbeeld: eerste worp in elk vak vier schijven is 80 punten, tweede worp in elk vak zes schijven is 120 punten. De telling wordt dus: die 120 punten.

Bijzonderheden: Men kan bij deze spelsoort ook koppels vormen van twee personen die samen de twee worpen sjoelen. De een speelt de eerste worp en de ander de tweede worp. Het eindresultaat na die tweede worp telt voor beide, voor het koppel.

Maximum: wanneer 148 punten wordt behaald in de eerste worp krijg je één bonusschijf. De eindscore kan dus 152 punten zijn.

1 Worp (1 Onderbeurt)[bewerken]

1 Worp wordt gespeeld met dertig schijven. De puntentelling is normaal, dus in elk vak een schijf is 20 punten.

Tactiek: Omdat er slechts één onderbeurt wordt gesjoeld is gelijk verdelen van de schijven over de vakken het meest productief.

Voorbeeld 1: twintig schijven erin als volgt verdeeld:

 • 1 in de één
 • 5 in de twee
 • 7 in de drie
 • 7 in de vier. Dit levert 70 punten op.

Voorbeeld 2: twintig schijven erin als volgt verdeeld:

 • 5 in de één
 • 5 in de twee
 • 5 in de drie
 • 5 in de vier. Dit levert 100 punten op.

Maximum is in elk vakje zeven schijven en twee schijven extra in vakje vier wat 148 punten oplevert.

Single Count[bewerken]

Single Count wordt gespeeld met 30 schijven. De puntentelling is normaal, dus in elk vak een schijf is 20 punten. Maximaal in elk vakje zeven schijven en twee schijven extra in vakje vier is 148 punten.

De uitzondering betreft het volgende. Bij Single Count telt men de score van de eerste, tweede en derde worp bij elkaar op. Voorbeeld: eerste worp in elk vak vier schijven, plus één in de vier is 84 punten. Tweede worp in elk vak zes schijven is 120 punten. Derde worp in elk vak zes schijven, plus drie in de vier is 132 punten.

De telling wordt dus: eerste worp 84 punten, plus tweede worp 120 punten, plus derde worp 132 punten geeft een totaal van 336 punten.

Triple Count[bewerken]

Triple Count wordt hetzelfde gespeeld als Single Count, dus met dertig schijven en een normale puntentelling. De uitzondering betreft hier het volgende. Bij Triple Count telt men de scores van de eerste, tweede en derde worp bij elkaar op. Hierbij telt de eerste worp drie keer, de tweede telt twee keer, en de derde worp telt één keer.

Voorbeeld: eerste worp 84 punten. 3 x 84 = 252 punten. Tweede worp 120 punten. 2 x 120 = 240 punten. Derde worp 132 punten. 1 x 132 = 132 punten

De telling wordt: eerste worp 252 punten plus de score van de tweede worp 240 punten en de score van de derde worp 132 punten, geeft een totaal van 624 punten.

Zaandams[bewerken]

Zaandams wordt gespeeld met twintig schijven. De puntentelling is normaal, dus in elk vak een schijf is 20 punten. Maximaal is in elk vakje vijf schijven wat 100 punten oplevert.

De uitzondering betreft het volgende. Bij Zaandams is een bonus mogelijk. Wanneer het lukt alle schijven er in de eerste worp in te krijgen volgt een bonus van 50 punten. Deze mag bij de behaalde score worden opgeteld. Wanneer alle schijven er in twee worpen in komen, volgt een bonus van 20 punten, die bij de behaalde score mag worden opgeteld. Het maakt niet uit in welk vak de schijven komen.

Voorbeeld: vier schijven in de één, vier schijven in de twee, vier schijven in de drie en acht schijven in de vier. Dit is samen 96 punten. Behaald in de eerste worp wordt dit 96 + 50 = 146 punten, behaald in de tweede worp wordt dit 96 + 20 = 116 punten, en behaald in de derde worp wordt dit 96 punten.

Maximum is bij Zaandams 150 punten. In alle vakken vijf schijven in één worp.

Extra: NK-20[bewerken]

Dit Nederlands kampioenschap wordt gespeeld over 2 onderbeurten met 20 schijven, zonder bonus.

Oost-Gronings[bewerken]

Oost-Gronings wordt gespeeld met 24 schijven. De puntentelling is normaal, dus in elk vak een schijf is 20 punten. De uitzondering is de volgende.

Bij Oost-Gronings is een bonus mogelijk. Wanneer het lukt alle schijven er in de eerste worp in te krijgen volgt een bonus van 50 punten. Deze mag bij de behaalde score worden opgeteld. Wanneer alle schijven er in twee worpen in komen, volgt een bonus van 20 punten, die bij de behaalde score mag worden opgeteld. Het maakt niet uit in welk vak de schijven komen.

Voorbeeld: vijf schijven in de één, vier schijven in de twee, zeven schijven in de drie en acht schijven in de vier. Dit is samen 106 punten. Behaald in de eerste worp wordt dit 106 + 50 is 156 punten, behaald in de tweede worp wordt dit 106 + 20 is 126 punten, en behaald in de derde worp wordt dit 106 punten.

Maximum bij Oost-Gronings is 170 punten. In alle vakken zes schijven in één worp. Eigenlijk als bij Zaandams.

De Bonus Serie[bewerken]

Zaandams en Oost-Gronings zijn "onderdeel" van de Bonus Serie. Zoals hierboven te lezen wordt Zaandams met 20 schijven gespeeld en Oost-Gronings met 24 schijven. In de Bonus Serie gelden de zelfde spelregels als bij Zaandams en Oost-Gronings. De Bonus Serie bestaat uit zeven spellen die achter elkaar op één sjoelbak worden gespeeld. Het eerste spel begint met slechts 4 schijven. Het tweede met 8 schijven. In de zeven spellen worden dus steeds 4 schijven meer gebruikt. Van 4 via 8 - 12 - 16 - 20 (Zaandams) - 24 (Oost-Gronings) naar 28. In elk spelsysteem de bonus van 50 punten indien alle schijven er in één keer in gaan, ongeacht in welke vakken. Een bonus van 20 punten indien alle schijven er na 2 worpen in zijn gegaan. Maxima zijn: 70 - 90 - 110 - 130 - 150 - 170 en 190 Op wedstrijden kan een organisatie zelf bekijken hoeveel bakken er worden gespeeld. De echte top sjoelers kunnen zich hier onderscheiden en meer afstand nemen van de concurrentie.

Switch 1 (of Change)[bewerken]

Switch 1 wordt gespeeld met dertig schijven. De puntentelling is normaal, dus in elk vak een schijf is 20 punten.

De uitzondering betreft het volgende. Bij Switch 1 mag er slechts één schijf achter elkaar in een vak worden gesjoeld. Na bijvoorbeeld een schijf in vakje vier is er de keus uit de vakjes één, twee en drie. Na elke schijf is er steeds keus uit drie vakken. Twee schijven tegelijk erin is altijd goed. Daarna is er voor de volgende schijf eenmaal keus uit vier vakjes.

De eerste schijf in elke worp is vrij. Eindigen met een schijf in vakje vier in de tweede worp en beginnen met een vier in de derde worp is dus toegestaan. Voorbeeld: Om 148 te gooien is de volgorde dus van belang. Je kunt niet eindigen met twee schijven achter elkaar in vakje vier. De laatste twee schijven zijn niet vrij van switchen. De regel geldt voor alle 30 schijven.

De telling is als bij Libre. Maximum bij Switch 1 is als bij Libre 156 punten. Indien er in één worp 148 punten wordt behaald krijg je twee bonusschijven. Deze twee schijven zijn nu wel vrij van switchen. Hierdoor blijft 156 punten maximaal mogelijk.

Switch 4[bewerken]

Switch 4, ook wel "1234" genoemd, wordt gespeeld met dertig schijven. De puntentelling is normaal, dus in elk vak een schijf is 20 punten.

De uitzondering betreft het volgende. Bij Switch 4 is er de verplichting de schijven er in te sjoelen in de volgorde 1, 2, 3, 4. Dit is gedurende zeven series verplicht. De laatste twee schijven zijn vrij van switchen.

Spelregel: wanneer een schijf in een "verkeerd" vak terechtkomt telt deze schijf niet, wordt eruit gehaald, nadat de worp is beëindigd en mag daarna de volgende worp weer terug in het spel en meedoen.

De telling is als bij Libre. Maximum bij Switch 4 is als bij Libre 156 punten. Indien er in één worp 148 punten wordt behaald krijg je twee bonusschijven. Deze twee schijven zijn vrij van switchen. Hierdoor blijft 156 punten maximaal mogelijk.

Combinatie[bewerken]

Combinatie (Frans: combination directe) wordt gespeeld met dertig schijven. De puntentelling is normaal, dus in elk vak een schijf is twintig punten.

Er zijn meerdere stappen te maken met dit spelsysteem. Deze noemen we Combinatie I, II, III en IV. De uitzondering betreft het volgende. Indien er geen schijven liggen tussen de afzetbalk en de poortenbalk mag er rechtstreeks in de vakken worden gesjoeld. Dit blijft zo tot er een schijf wordt gemist. Wanneer door hard sjoelen de schijf uit de bak “vliegt” is de volgende schijf niet vrij, ook al ligt er geen schijf tussen de afzetbalk en poortenbalk. Vrij is de eerste schijf in elke worp. Een schijf kan weer vrij worden, wanneer door een combinatie alle schijven in de vakken terechtkomen. Indien een schijf niet vrij is mag door combinatie worden verder gesjoeld en gescoord. Schijven die toch rechtstreeks in een vak terechtkomen, worden er ná die worp uitgehaald en in de volgende worp weer teruggegeven aan de speler/speelster.

De Telling is als bij Libre. Maximum is als bij Libre 156 punten.

Combinatie I[bewerken]

Uitzondering is dat in de eerste worp de eerste schijf verplicht moet worden misgesjoeld. De tactiek is zorgen dat je die schijf gunstig klaarlegt, zodat je er met een Combinatie wat mee kunt doen. De schijf moet wel gesjoeld worden.

Combinatie II[bewerken]

Uitzondering is dat in de eerste en tweede worp de eerste schijf verplicht gemist moet worden. Deze vorm wordt iets moeilijker dan de spelsystemen Combinatie en Combinatie 1

Combinatie III (First Loss)[bewerken]

Uitzondering is dat in alle drie de worpen de eerste schijf niet rechtstreeks door de poortenbalk mag, maar moet worden gesjoeld en op die manier 'verplicht' gemist. Een schijf is op een bepaalde manier zo te sjoelen (klaar te leggen) dat door te combineren nog de 148 punten kunnen worden behaald.

Combinatie IV[bewerken]

Combinatie IV heeft de hoogste moeilijkheidsgraad van de vier vormen. Er wordt gesjoeld als bij Combinatie III, maar wanneer door combinatie alle schijven door de poortenbalk zijn en er geen schijven tussen de afzetbalk en poortenbalk liggen, moet hier weer een schijf verplicht misgesjoeld worden.

Maximum blijft in alle gevallen 156 punten als bij Libre.

Libre 1[bewerken]

Libre 1 wordt gespeeld met 32 schijven. Er worden ook drie worpen gespeeld. Uitzondering betreft het volgende. De puntentelling gaat anders. Er is slechts één serie. De serie is als volgt: één schijf in vakje één (1x1), vier schijven in vakje twee (2x2), negen schijven in vakje drie (3x3), en zestien schijven in vakje vier (4x4).

Omdat tijdens het sjoelen niet mag worden gestapeld kunnen er slechts acht schijven in de vakjes drie en vier in de eerste worp. De schijven worden gestapeld op één hoog in vakje één, op twee hoog (twee op elkaar) in vakje twee, drie hoog in vakje drie en vier hoog in vakje vier. Tijdens de tweede worp kunnen er maximaal zes schijven bij in vakje vier. Er zal dus altijd een derde worp nodig zijn of er moet een keer een dubbel worden gesjoeld in vakje vier, waardoor het mogelijk is de maximumscore te halen in twee worpen. Eén bonusschijf kan dan nog 4 punten extra opleveren.

Telling: één schijf in de één is 1 punt, vier schijven in de twee is 8 punten, negen schijven in de drie is 27 punten en 18 schijven in de vier is 72 punten. Totaal is 100 x 2 = 208 punten. Met een mogelijke bonus van 4 punten is de maximaal haalbare score 212 punten.

One Hundred and Eighty[bewerken]

One Hundred and Eighty wordt gespeeld met dertig schijven. De puntentelling is anders. Er zijn drie series. Een serie bestaat uit: één schijf in vakje één (1 punt), twee schijven in vakje twee (4 punten), drie schijven in vakje drie (9 punten) en vier schijven in vakje vier (16 punten), met een totaal dus van 30 punten. Als serie wordt dit verdubbeld tot 60 punten. Met 30 schijven zijn drie series mogelijk, wat een maximumscore van 180 punten oplevert. Als de speler de 180 punten bereikt in 2 onderbeurten, volgt een extra onderbeurt.

Helmonds sjoelen[bewerken]

Helmonds sjoelen wordt gespeeld met dertig schijven. Er wordt vijf keer gespeeld op één sjoelbak. Die vijf keer zorgen samen voor de uiteindelijke score op die bak. Het aantal bakken dat wordt gesjoeld is aan de organisatie. Er wordt begonnen met het sjoelen van vier keer één onderbeurt (één worp). De vijfde keer wordt een beurt gesjoeld van twee onderbeurten (twee worpen.) De telling verschilt van Libre. De eerste serie (één schijf in elk vakje) is twintig punten. De series daarna krijgen een oplopende waarde:

Serie Punten Totaal
1e 20 20
2e 30 50
3e 40 90
4e 50 140
5e 60 200
6e 80 280
7e 100 380

Voorbeeld:

Worp Punten
1e worp 96
2e worp 144
3e worp 142
4e worp 303
5e worp 384
Totaal 969

De maximumscore is 388 punten wanneer de laatste twee schijven in vakje vier komen.

Pentatlon[bewerken]

De pentatlon bestaat uit het spelen van vijf verschillende spelsystemen. Een pentatlon kan op één dag of over twee of meerdere dagen worden gespeeld. Een pentatlon op één dag wordt gespeeld over vijf bakken per spelsysteem. Een pentatlon over twee of meer dagen kan over tien of twintig bakken per spelsysteem worden gespeeld. Een Pentatlon kan worden "uitgesmeerd" over 5 verschillende dagen in een seizoen. Per wedstrijddag wordt dan één spelsysteem gespeeld met een winnaar van dat betreffende spelsysteem. De winnaar van de Pentatlon wordt pas na 5 speeldagen bekend.

De meest geschikte spelsystemen voor de pentatlon zijn spelsystemen die echt verschillend zijn van elkaar. Een idee hiervoor zijn de volgende vijf spelsystemen: Combinatie, Switch 4, Triple Count, One Hundred and Eighty en Zaandams (of Oost-Gronings).

Trivia[bewerken]

Haakse sjoelbak op de vrijmarkt in Woerden
 • Het woord 'sjoelen' is ontleend aan het Fries.[1]
 • Het eerste wereldkampioenschap sjoelen werd gehouden in Alphen Noord-Brabant in 1976. Bij de heren werd Joop van Leeuwen uit Aalsmeer kampioen. Mevrouw Joossen uit Breda werd kampioen bij de dames, en jeugdwereldkampioen, toen nog uit Delfzijl, werd Siem Oostenbrink.
 • Ron Swiersema heeft in 1977 gedurende 25 uur achter elkaar het spelsysteem Libre gespeeld. Hij scoorde 59.739 punten in 411 beurten, gemiddeld 145,35 per beurt.[2] Hiermee heeft hij het wereldduurrecord in handen. Ron behaalde de maximumscore van 148 punten 181 keer, waarvan 62 keer in 2 worpen. (De bonus hiervoor bestond in 1977 nog niet, dus dit leverde geen extra punten op.)
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van april 2008 is bij de heren gewonnen door Dick Eijlers (Nederland) en bij de dames door Nelly Eekhof (Nederland). De vijftienjarige Eijlers mocht bij uitzondering meedoen met de senioren op het WK. In 2009 pakte hij opnieuw de titel bij de heren. Bij de dames won toen Jacqueline Heijnis.
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van mei 2011 in het Duitse Hude is bij de heren gewonnen door Martin van den Heuvel en bij de dames door Geesje van der Linde.
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van mei 2013 in het Nederlandse Lisse is bij de heren gewonnen door Siem Oostenbrink en bij de dames door Elly Mensen.
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van mei 2015 in Tsjechië (Verdryne) is bij de heren opnieuw gewonnen door Siem Oostenbrink en bij de dames door Geesje van der Linde.
 • Het wereldkampioenschap sjoelen van mei 2017 in Frankrijk (Lampertheim) is bij de heren opnieuw gewonnen door Siem Oostenbrink en bij de dames door Ida Maytum.
 • In het Engels heet het spel wel shuffleboard of shovelboard, hoewel shuffleboard ook de naam is van een spel dat veel op curling lijkt. Ook in België wordt er veel gesjoeld, en in Duitsland heet het spel Jakkolo. Het Tsjechisch heeft het Nederlandse woord overgenomen: šulbak, en ook in Duitsland wordt ons woord Sjoelbak wel gebruikt voor het spel sjoelen.
 • Station Den Haag Centraal wordt weleens schertsend sjoelbak genoemd. Dit omdat de sporen allemaal doodlopen onder de overkapping van het station.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]